Kapsaicyna to składnik znany przede wszystkim ze swojej ostrości, który znaleźć można np. w papryczkach chili. Jak się okazuje, jej charakterystyczny smak to jednak nie wszystko – posiada bowiem liczne właściwości prozdrowotne, a dodatkowo może mieć korzystny wpływ na odchudzanie. Dlatego też poleca się ją osobom stosującym dietę redukcyjną. Z czego wynikają jej właściwości i czy rzeczywiście pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy?

Co to jest kapsaicyna?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który zalicza się do grupy alkaloidów. To właśnie ona jest odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili – działa bowiem bezpośrednio na receptory układu nerwowego, wywołując wrażenie bólu i podwyższonej temperatury. Z tego względu jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym, choć liczne właściwości powodują, że na jej bazie tworzy się także leki oraz kosmetyki.

kapsaicyna

Chcąc pozbyć się uczucia pieczenia w jamie ustnej po spożyciu kapsaicyny, warto wypić np. tłuste mleko. Wynika to z tego, że rozpuszcza się ona nie w wodzie, ale tłuszczach oraz alkoholu.

Dobroczynne właściwości kapsaicyny

Zanim przejdziemy do wpływu kapsaicyny na odchudzanie, sprawdźmy jej inne dobroczynne właściwości. Okazuje się bowiem, że nieduże stężenie tego związku chemicznego może mieć bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. 

Do najważniejszych korzyści płynących ze stosowania kapsaicyny zaliczamy:

  • właściwości antynowotworowe – kapsaicyna skutecznie minimalizuje ryzyko choroby, a także niszczy powstałe już komórki rakowe;
  • ochronę przed różnego rodzaju chorobami, w tym miażdżycą, wrzodami żołądka czy Alzheimerem;
  • działanie przeciwbólowe – dzięki temu pomaga w dolegliwościach mięśni i stawów, zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej, a także łagodzi nerwobóle;
  • łagodzenie nieżytu nosa;
  • obniżanie ciśnienia krwi.

Wszystko to sprawia, że – pomimo swojego drażniącego smaku – jest polecana w różnych dolegliwościach, a stosowanie jej w odpowiednich ilościach może pomóc ci w podniesieniu komfortu życia.

Kapsaicyna i jej wpływ na odchudzanie

Czas jednak zająć się najważniejszą kwestią i sprawdzić, jaki wpływ na odchudzanie ma kapsaicyna. Jak wykazały badania, większe dawki tej substancji mogą mieć pozytywny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, choć wyłącznie przy odpowiednich nawykach żywieniowych i wdrożeniu diety pozbawionej wysokokalorycznych produktów.[1]

Z czego to wynika? Przede wszystkim z tego, że kapsaicyna wpływa pozytywnie na przemiany metaboliczne, przyczyniając się do szybszego spalania zbędnej tkanki. Zmniejsza zawartość lipidów w komórkach, utrudnia syntezę tłuszczów i poprawia pracę serca oraz wątroby. W opinii specjalistów jest w tym zakresie skuteczniejsza niż inne naturalne składniki wspomagające odchudzanie.

Nie bez znaczenia w kontekście właściwości odchudzających kapsaicyny jest jej zdolność do aktywowania procesów termogenezy. W ten sposób zwiększone zostaje wydatkowanie energii, a organizm do jej wyprodukowania korzysta z zasobów tkanki tłuszczowej. Dzięki temu, wraz z odpowiednią dietą i regularnym treningiem, kapsaicyna jest w stanie pomóc w odchudzaniu i zapewnić o wiele szybsze efekty.

Jak stosować kapsaicynę na odchudzanie?

kapsaicyna a odchudzanie

Jak wspomnieliśmy wcześniej, podstawowym źródłem kapsaicyny są ostre papryczki, jednak włączenie ich do codziennej diety wcale nie musi być konieczne. Osoby, które wolą uniknąć drażniącego, ostrego smaku, mogą skorzystać z ciekawej alternatywy, jaką stanowią specjalne suplementy diety.

Kapsaicyna w tabletkach na odchudzanie

Kapsaicyna jest składnikiem wielu preparatów na odchudzanie, w tym dostępnych bez recepty i w pełni bezpiecznych dla zdrowia tabletek. Często są one uzupełniane również innymi wartościowymi substancjami, dzięki czemu stanowią kompleksowy sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Jeżeli jednak chcesz, aby tabletki na odchudzanie zdały egzamin i pomogły ci w redukcji tkanki tłuszczowej, powinieneś zakupić odpowiednie preparaty. My polecamy trzy, które posiadają bardzo dobre opinie wśród konsumentów:

  • Pierwszym z nich jest Fast Burn Extreme. Ten wieloskładnikowy reduktor tkanki tłuszczowej cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoją wysoką skuteczność. Poza ekstraktem z papryki rocznej, znalazły się w nim inne cenne substancje, takie jak ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, zielonej herbaty, garcinia cambogia czy pokrzywy indyjskiej. Wszystko to zostało uzupełnione odpowiednimi witaminami i minerałami, dzięki czemu tabletki skutecznie przyspieszają metabolizm lipidów. Dodatkowo hamują proces tworzenia się zbędnej tkanki tłuszczowej oraz zwiększają wytrzymałość podczas treningu.
  • Drugi skuteczny suplement diety to Silvets – tabletki, których zadaniem jest z jednej strony przyspieszanie metabolizmu, a z drugiej dostarczanie dodatkowej dawki energii niezbędnej do codziennego treningu. Źródłem kapsaicyny jest w tym wypadku pieprz cayenne, który został uzupełniony jagodami acai, zieloną herbatą, guaraną i bioperyną – składnikami przyczyniającymi się do utraty kilogramów. To produkt w pełni bezpieczny i dostępny bez recepty.
  • Ostatnim suplementem diety dla osób chcących schudnąć jest Garcinia Cambogia Actives. Nie tylko przyspieszy metabolizm tłuszczów, ale stanowi także sposób na zmniejszenie apetytu. Dlatego jest polecany do stosowania w trakcie diety redukcyjnej. Poza ekstraktem z papryczki cayenne, znalazło się w nim miejsce dla garcynii kambodżańskiej, która jest powszechnie znana ze swoich właściwości odchudzających. Uzupełnienie składu zieloną herbatą, guaraną czy czarnym pieprzem sprawiło, że tabletki te są polecane wszystkim osobom pragnącym zobaczyć efekty zrzucania kilogramów o wiele szybciej.

Papryczka chili

Oczywiście zakup suplementów diety nie jest konieczny, o ile bardzo drażniący smak papryczki chili nie stanowi dla ciebie większego problemu. Niestety, wielu z nas ceni sobie niewielką ostrość w daniach, dlatego też zalecana ilość 2-6 mg kapsaicyny dziennie może stanowić zbyt duże wyzwanie.

Jeżeli więc wolisz zrezygnować z jedzenia surowych papryczek chili, postaw na suplementy na odchudzanie, które stanowią znakomitą alternatywę. Nie tylko zawierają odpowiednie ilości kapsaicyny, ale również nie wywołują uczucia ostrości, zapewniając komfort stosowania.

Przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne

Kapsaicyna przyjmowana w odpowiednich ilościach nie wywołuje skutków ubocznych – niekiedy jej stosowanie może doprowadzić tylko do nadmiernego pocenia się albo występowania rumieńców. Sporym problemem dla wielu osób spożywających ją pod postacią ostrych papryczek jest natomiast wspomniana już ostrość.

Warto również dodać, że w zbyt dużych dawkach jest to substancja toksyczna, która może stanowić pewne niebezpieczeństwo dla zdrowia. Jak dotąd nie oszacowano jednak, ile kapsaicyny można przyjmować na co dzień – warto więc zachować ostrożność i stosować się do wytycznych producentów suplementów diety.

Spożywania kapsaicyny nie zaleca się osobom cierpiącym na różnego rodzaju dolegliwości związane z układem pokarmowym – zwłaszcza chorującym na wrzody żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy.

Czy warto?

zadowolenie ze stosowania kapsaicyny

Kapsaicyna jest substancją mającą pozytywny wpływ na odchudzanie, dlatego warto skorzystać z jej dobroczynnych właściwości. Włączenie do jadłospisu ostrych papryczek albo suplementów diety może pomóc ci w redukcji tkanki tłuszczowej i osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Rekomendujemy sprawdzone i w pełni bezpieczne tabletki z kapsaicyną, które możesz kupić przez Internet (bez recepty).

Pamiętaj jednak, że pomimo wysokiej skuteczności w zakresie usprawniania metabolizmu, składnik ten powinien być traktowany jako uzupełnienie diety, a nie jej podstawa. Jeżeli chcesz uzyskać satysfakcjonujące efekty, musisz z jednej strony ograniczyć spożycie wysokokalorycznych potraw, a z drugiej wdrożyć odpowiedni plan treningowy. Tylko wtedy uwolniony zostanie prawdziwy potencjał kapsaicyny, która będzie dla ciebie znakomitym wsparciem na drodze do pięknej, szczupłej sylwetki.


Źródła:

  1. James Rogers, Stacie L. Urbina, Lem W. Taylor, Colin D. Wilborn, Martin Purpura, Ralf Jäger, Vijaya Juturu (2018) Capsaicinoids supplementation decreases percent body fat and fat mass: adjustment using covariates in a post hoc analysis
Autor

Stale podnosimy swoje kompetencje i dostarczamy naszym czytelnikom rzetelne treści. Naszym fundamentalnym celem jest pomoc osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Przedstawiamy diety, rekomendujemy ćwiczenia, recenzujemy suplementy i sprawdzamy skuteczność domowych receptur.

Napisz komentarz