Skuteczna walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej nie jest prosta – wymaga silnej woli, aktywności fizycznej i odpowiedniego odżywiania. W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszy się dieta niskowęglowodanowa, która jest co prawda dość wymagająca, jednak pozwala nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również lepiej zadbać o swoje zdrowie. Czym jest i jakie ma zalety?

Jakie są zalety diety niskowęglowodanowej?

W diecie niskowęglowodanowej najważniejsze jest znaczne ograniczenie spożywania węglowodanów, które są jednym z podstawowych źródeł energii. Dostarcza się je w postaci cukrów prostych i złożonych, których w standardowej diecie powinno być około 400 gramów dziennie – dieta niskowęglowodanowa ogranicza spożycie do około 130-150 gramów.

Kluczowe jest tutaj również zwiększenie ilości spożywanych białek i zdrowych tłuszczy. Do najczęściej stosowanych diet niskowęglowodanowych zaliczamy: dietę Atkinsa, kopenhaską, paleo oraz ketogeniczną. Jakie korzyści daje ten sposób odżywiania?

1. Skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej

skuteczna redukcja wagi

Celem większości osób, będących na tej diecie, jest oczywiście zredukowanie tkanki tłuszczowej. Wynika to z ograniczenia węglowodanów, które spożywane w nadmiarze, znacząco podnoszą wagę, co uniemożliwia uzyskanie stałej, satysfakcjonującej masy ciała. Zmniejszenie ilości węglowodanów z 400 do 150 g pozwala dość szybko osiągnąć doskonałe efekty i pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Warto dodać, że dieta tego typu w mniej rygorystycznym wariancie, pozwoli zredukować węglowodany do takiego poziomu, by wciąż stanowiły one 25-45% całkowitego zapotrzebowania na energię. Dzięki temu może być polecana nawet sportowcom, chcącym szybko zredukować tkankę tłuszczową.

Dieta opiera się na żywności nieprzetworzonej, zielonych warzywach, orzechach, jajach, rybach, a także mięsie (nieprzetworzonym!) oraz naturalnym nabiale.

Najbardziej radykalną formą tej diety jest dieta ketogeniczna, w której należy ograniczyć spożywanie węglowodanów do 50 g – specjaliści zalecają, aby nie stosować jej zbyt długo, bo choć przyniesie ona efekt w postaci zredukowanej masy ciała, może w negatywny sposób odbić się na zdrowiu.

2. Obniżenie poziomu cukru we krwi

Podwyższony poziom cukru we krwi jest wynikiem spożywania węglowodanów w zbyt dużych ilościach – ograniczenie produktów zawierających te związki, naturalnie obniża jego poziom, co jest bardzo korzystne w kontekście minimalizowania ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Dieta niskowęglowodanowa jest niezwykle korzystna dla diabetyków (szczególnie osób chorujących na cukrzycę typu 2), ponieważ reguluje poziom insuliny w organizmie.

Co więcej – dzięki temu sposobowi żywienia i obniżeniu poziomu glukozy, oczyścisz organizm z toksyn, a także ograniczysz powstawanie wolnych rodników. Te odpowiedzialne są za niszczenie struktur komórek, a co za tym idzie, pogarszanie stanu naszego zdrowia. Zatem, jeśli chcesz zachować młodość i wigor na dłużej – zadbaj o niższą podaż cukru w diecie.

3. Leczenie przewlekłych stanów zapalnych

Zmniejszona ilość węglowodanów w codziennej diecie to również sposób na różnego rodzaju stany zapalne, które mogą powodować ból i znacznie obniżać codzienny komfort. Za ich powstawanie odpowiedzialne są właśnie cukry, niewłaściwe tłuszcze oraz produkty przetworzone, które spożywane w nadmiarze, mogą prowadzić nawet do powstawania wad serca czy nowotworów.

Dieta niskowęglowodanowa, w której organizmowi dostarcza się duże ilości wartościowych tłuszczów oraz kwasu Omega-3, znacznie obniżają ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz wielu innych dolegliwości.

4. Redukcja LDL i trójglicerydów

pozytywne właściwości

Nadmiar spożywanych węglowodanów oraz niskiej jakości tłuszczów może doprowadzić do powstania tzw. „złego” cholesterolu LDL, który często sprzyja rozwojowi różnego rodzaju chorób układu sercowo-naczyniowego i jest poważnym zagrożeniem dla życia człowieka. Dlatego też dietę niskowęglowodanową poleca się wszystkim osobom, u których stwierdzono podwyższony poziom cholesterolu albo które chcą obniżyć ryzyko jego wystąpienia.

Ograniczenie cukrów pozwoli uniknąć chorób serca i innych dolegliwości, wynikających z nadmiaru LDL. Co więcej – dieta tego typu utrzymuje odpowiedni poziom trójglicerydów w organizmie, których nadmiar prowadzi do otyłości, a także powstania licznych chorób, na czele z cukrzycą typu 2.

5. Poprawa profilu lipidowego

Profil lipidowy to badanie krwi, mające na celu określenie cholesterolu, jego frakcji LDL oraz HDL, a także trójglicerydów – jest przeprowadzane w celu uniknięcia chorób wieńcowych, zawału serca, udaru czy miażdżycy. Jedną z zalet stosowania diety niskowęglowodanowej jest właśnie poprawienie profilu lipidowego – zwiększysz w ten sposób swoje szanse na uniknięcie wyżej wymienionych problemów.

Z czego to wynika? Obniżenie ilości spożywanych węglowodanów i częstsze przyjmowanie wartościowych tłuszczy oraz białka, może nie tylko obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi, ale również podwyższyć poziom tego „dobrego” (HDL)! Dlatego też racjonalna dieta polecana jest przez specjalistów odpowiedzialnych za leczenie chorób serca.

6. Wsparcie w walce z próchnicą

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, dieta, w której należy obniżyć poziom węglowodanów, pozwala na skuteczną walkę z różnymi chorobami, a także zapobieganie rozmaitym dolegliwościom. Jedną z nich jest próchnica, uznawana za chorobę cywilizacyjną – za jej powstanie odpowiedzialny jest przede wszystkim zjadany w nadmiarze cukier, który ograniczysz dzięki diecie niskowęglowodanowej.

Rezygnując z produktów przetworzonych i słodyczy, zmniejszasz podaż cukrów i tym samym chronisz swoje zęby. Oczywiście nie można przy tym zapominać o właściwej higienie jamy ustnej!

7. Dobra dla sportowców

dieta niskowęglowodanowa w sporcie

Jeżeli uprawiasz sport i wykonujesz wysiłek fizyczny przy 60-75% maksymalnego zużycia tlenu, możesz bez obaw stosować dietę niskowęglowodanową, ponieważ da Ci ona wiele pożądanych efektów.

Przede wszystkim – stosowanie odpowiednich produktów pozwoli na zwiększone utlenianie tłuszczu przy wytężonym, długotrwałym wysiłku. Dieta pozwoli Ci również na utrzymanie odpowiedniej masy ciała w sportach siłowych, a do tego zwiększy poziom testosterony i hormonu wzrostu. To z kolei przełoży się na wzrost wydajności i lepsze wyniki, osiągane w różnych dyscyplinach.

8. Dłuższe uczucie sytości

W diecie niskowęglowodanowej należy spożywać potrawy i produkty wysokoenergetyczne oparte na tłuszczach. W wyniku tego możesz liczyć na długie uczucie sytości, co z jednej strony będzie miało korzystny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, a z drugiej – na Twoje samopoczucie.

Z czego to wynika? Zarówno biało, jak i tłuszcz są o wiele dłużej trawione niż węglowodany, dlatego też dieta tego typu pozwala zjeść mniej i mimo tego nie czuć głodu przez dłuższy czas.

9. Poprawa wyglądu skóry

Większość osób zdaje sobie sprawę z podstawowych zalet stosowania produktów niskowęglowodanowych, takich jak redukcja tkanki tłuszczowej czy prawidłowy poziom cukru, ale mało kto wie, że ograniczenie produktów bogatych w węglowodany, może znacząco wpłynąć na wygląd skóry.

Wynika to przede wszystkim z tego, że duże spożycie tych związków może znacząco przyspieszyć procesy starzenia skóry – ich ograniczenie bardzo często przywraca jej elastyczność i powoduje, że wygląda ona lepiej niż dotychczas.

Dieta ketogeniczna może być niezwykle skuteczna w leczeniu trądziku, który jest dużym problemem wielu młodych, dojrzewających ludzi.

10. Leczenie padaczki lekoopornej

leczenie

Dieta niskowęglowodanowa należy do skutecznych sposobów leczenia padaczki lekoopornej – ponownie mowa tutaj o odmianie ketogenicznej. Wprowadzenie do stałej diety tłuszczów MCT (średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych) na poziomie 60% pozwala na znaczne złagodzenie objawów padaczki, czyli przede wszystkim napadów drgawkowych. Jest to metoda stosowana w sytuacji, gdy leczenie farmakologiczne nie przynosi pożądanych rezultatów.

Stosuj dietę z rozwagą!

Dieta niskowęglowodanowa to liczne zalety, ale również pewne wady, których należy mieć świadomość. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji, wynikających z jej stosowania.

Trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę, że w przypadku tej diety należy ograniczyć ilość składników żywieniowych, które do tej pory stanowiły podstawę codziennego odżywiania – mowa tutaj chociażby o pieczywie, makaronach czy płatkach owsianych. Taka zmiana może doprowadzić do osłabienia organizmu albo niedoboru witaminy B lub wapnia, które mają bardzo duży wpływ na prawidłową pracę wielu narządów i układów.

Innym problemem może okazać się częstsze spożywanie produktów odzwierzęcych, co często prowadzi do podwyższenia poziomu zakwaszenia organizmu. Nagle wprowadzona dieta niskowęglowodanowa może wywołać też problemy z trawieniem.

Jak temu zaradzić? Kluczem do sukcesu jest w tym wypadku stopniowe ograniczanie węglowodanów. Warto podchodzić do tej kwestii rozważnie i nie zmieniać swojej diety o 180 stopni z dnia na dzień – wtedy nie tylko unikniesz problemów, ale również zyskasz pewność, że dieta niskowęglowodanowa okaże się skuteczna i przyniesie Ci pożądane rezultaty!

Autor

Stale podnosimy swoje kompetencje i dostarczamy naszym czytelnikom rzetelne treści. Naszym fundamentalnym celem jest pomoc osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Przedstawiamy diety, rekomendujemy ćwiczenia, recenzujemy suplementy i sprawdzamy skuteczność domowych receptur.

Napisz komentarz