Na całym świecie znanych jest pewnie kilka tysięcy roślin, posiadających właściwości lecznicze, a jedną z tych najbardziej wartościowych jest rukiew wodna. Popularna już w czasach starożytnych, wykorzystywana jest dzisiaj do wielu celów, a dzięki ogromnej liczbie korzyści jakie daje, stała się nieodłącznym elementem diety wielu osób. Na czym polega jej fenomen, dlaczego nazywana jest eliksirem młodości i jakie witaminy posiada rukiew wodna?
Rukiew wodna, czyli co?
Rukiew wodna (Nasturtium officinale) jest rośliną zaliczaną do rodziny kapustowatych, a jej inna, często stosowana nazwa to rzeżucha wodna. Rośnie przede wszystkim w Europie i Azji, a największy dostęp mają do niej nasi południowi sąsiedzi – Czesi. Rukiew wodna rośnie również w Polsce, jednak jest objęta ścisłą ochroną gatunkową.
Możemy poznać ją po drobnych, białych kwiatach, które rosną na rozgałęzionych łodygach, a najłatwiej spotkać ją głównie na łąkach, znajdujących się w pobliżu źródeł wody i potoków. Ze względu na znakomite właściwości lecznicze, zawartość witamin oraz ogrom korzyści, jakie daje, rukiew wodna jest obecnie znana na całym świecie, a szczególnie upodobano ją sobie w północnej Francji. I choć w Polsce wielu z nas jeszcze jej nie kojarzy, w dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania, z pewnością niedługo się to zmieni.
Rukiew wodna – właściwości lecznicze znane już od Starożytności!
Roślina ta stosowana była w medycynie ludowej, a właściwości rukwi wodnej znano bardzo dawno temu. Jej popularność wynika przede wszystkim z niezwykle dużej ilości witamin, jakie zawiera w swoim składzie, dzięki czemu nazywana jest jedną z najzdrowszych roślin na naszej planecie.
Wielu badaczy uważa rukiew wodną za najbardziej wartościową na świecie, na co dowodem jest pierwsze miejsce w rankingu zdrowej żywności, stworzonym przez CDC – Centra Kontroli i Prewencji Chorób, których znaczenie określane jest jako ogólnoświatowe.
Jakie witaminy zawiera rukiew wodna?
- Witamina C – opóźnia procesy starzenia, wspiera układ krwionośny i ma działanie przeciwnowotworowe.
- Witamina A – pomaga skuteczniej leczyć wady wzroku, wzmacnia błony śluzowe i poprawia pracę tarczycy.
- Witamina E – umożliwia skuteczniejsze zadbanie o jędrną skórę i wzmacnia naczynia krwionośne.
- Witamina K – jest istotna dla procesu krzepnięcia krwi, a do tego ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.
- Witamina B6 – zapewnia gładką cerę, bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i hormonów.
- Tiamina – usprawnia pracę układu nerwowego i przyspiesza gojenie się ran.
- Niacyna – obniża ciśnienie krwi, jest korzysta dla skóry i bierze udział w syntezie hormonów płciowych.
- Ryboflawina – jest niezwykle istotna w procesie tworzenia czerwonych krwinek i reguluje pracę błon śluzowych.
- Kwas foliowy – jest niezbędnym elementem diety kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega wadom wrodzonym płodu.
W skład rośliny wchodzi również bardzo duża ilość składników mineralnych, wśród których najwięcej jest potasu (330 mg), wapnia (120 mg), fosforu (60 mg), sodu (41 mg) oraz magnezu (21 mg). Jest też źródłem błonnika i białka, sprzyjając dzięki temu osobom będącym na diecie odchudzającej (zaledwie 11 kcal w 100 g rukwi!).
Najważniejsze właściwości rukwi wodnej
Witaminy, minerały oraz wartości odżywcze sprawiają, że właściwości rukwi są bardzo korzystne dla organizmu człowieka. Dostrzegał to sam Napoleon, a także starożytni Grecy i Egipcjanie, dla których było to źródło siły, a nawet… intelektu. Jak jest w rzeczywistości i z czego roślina ta słynie dzisiaj?
Działanie antynowotworowe
To najczęściej przytaczana przez specjalistów korzyść i jednocześnie najważniejszy powód, dla którego warto stosować tę roślinę. Przede wszystkim znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia łańcuchów DNA w komórkach krwi oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych raka piersi
Jej skład chroni nie tylko kobiety, ale również palaczy – skutecznie zwalcza wszelkie szkodliwe związki chemiczne powstające w wyniku palenia, które mogłyby doprowadzić do powstania nowotworu. Rukiew wodna podnosi również ilość przydatnych związków i w ten sposób znacznie przyczynia się do zminimalizowania rozwoju komórek rakowych u każdego z nas.
Poprawa kondycji skóry
Rukiew jest również bardzo ceniona przez wszystkie te osoby, które zmagają się z problemami związanymi z wyglądem skóry i przez osoby starsze, które chciałyby spowolnić procesy starzenia się skóry.
Przeciwdziałanie awitaminozie
Duża liczba witamin znajdująca się w rukwi powoduje, że jest to doskonałe lekarstwo na awitaminozę. Osobom chorym podaje się wyciąg z rośliny, zwany glikonasturcyną – dzięki temu możliwe jest bardzo szybkie uporanie się z konsekwencjami, wynikającymi z niedoborem niektórych witamin w organizmie.
Inne
To oczywiście nie wszystkie korzyści, jakie dają te wyjątkowe rośliny. Ich regularne spożywanie poprawia samopoczucie, pobudza trawienie, a także wspomaga pracę wielu układów oraz narządów, np. układu nerwowego i krwionośnego, a także tarczycy czy wątroby.
Co więcej – rukiew wodna jest wykorzystywana jako środek przeciwzapalny (np. błony śluzowej jamy ustnej), pomaga osobom cierpiącym na reumatyzm i ma działanie wykrztuśne oraz moczopędne. Wszystko to sprawia, że rukiew wodna może być wykorzystywana w wielu rozmaitych terapiach, będąc skutecznym sposobem na wiele dolegliwości.
Jak spożywać rukiew?
Możliwe jest spożywanie zarówno liści, jak również nasion rukwi – ma ona lekko pieprzowy, intensywny smak, który szczególnie przypadnie do gustu osobom, lubującym się w pikantnych oraz orzeźwiających przyprawach i daniach. Dzięki temu rukiew idealnie nadaje się z jednej strony jako element sałatek warzywnych (i nie tylko), a z drugiej – składnik zup, sosów, past, a nawet dań rybnych czy mięsnych.
Wiele osób wykorzystuje ją również do przygotowywania kanapek, jak również w ręcznie robionych sokach czy smoothies. Ta wyjątkowa roślina znajduje bardzo różnorodne zastosowanie w kuchni, urozmaicając domowe menu – jest przy tym uniwersalna, dzięki czemu każdy bez problemu znajdzie przepisy, w których odgrywa ona istotną rolę.
Rukiew warto spożywać zarówno świeżą, jak również suszoną! Możesz ją też gotować i mieć przy tym pewność, że nie straci ona swoich dobroczynnych składników.
Czy są przeciwwskazania?
Warto zaznaczyć, że choć witaminy i minerały rukwi są bardzo korzystne dla zdrowia i wyglądu, mogą również prowadzić do pewnych dolegliwości – np. gdy spożywamy roślinę w zbyt dużych ilościach. Dawkując rukiew w rozsądnych ilościach, skorzystasz z jej dobroczynnych właściwości i unikniesz podrażnienia błon śluzowych pęcherza oraz jelit. Roślinę szerokim łukiem powinny natomiast omijać wszystkie osoby, które cierpią na:
- wrzody żołądka,
- wrzody jelit,
- zapalne choroby nerek.
Kupno oraz hodowla rukwi wodnej
Rukiew wodna jest sprzedawana dość powszechnie w polskich sklepach – jeżeli nie znajdziesz jej w pobliskim hipermarkecie w dziale z warzywami i owocami, możesz odwiedzić sklep ze zdrową żywnością – tam z pewnością będzie dostępna. Nie chcesz zaopatrywać się w roślinę, ale samodzielnie ją wyhodować? Nie ma problemu! Wystarczy kupić nasiona od sprawdzonego dostawcy, a następnie zasadzić roślinę w ogrodzie albo kuchennej doniczce.
Gwarancję szybkiego rozwoju dorodnej rukwi daje jej regularne i obfite podlewanie. Kiedy roślina będzie odpowiednio rozwinięta, możesz zebrać jej liście – najlepiej przechowywać je w lodówce, np. w słoiku z wodą albo zawinięte w folię spożywczą czy papierowy ręcznik. Nie nadaje się natomiast do mrożenia, dlatego lepiej zrezygnować z tego pomysłu.
Rukiew wodna – warto stosować ją na co dzień!
Liczne witaminy, składniki mineralne oraz doskonały smak powodują, że zdecydowanie warto kupić rukiew wodną i stosować ją każdego dnia. Będzie z jednej strony doskonałym składnikiem codziennie przygotowywanych potraw, a z drugiej przyniesie wiele korzyści Twojemu organizmowi. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzać z ilością rukwi – jej nadmiar może doprowadzić do mało przyjemnych konsekwencji!