Zewsząd słyszymy, że podjadanie pomiędzy posiłkami nie jest zdrowe i prowadzi do nadwagi. Często myślimy, że kolejny batonik czy cukierek nie jest w stanie wpłynąć na naszą wagę. Jednak słodycze oraz inne przekąski, mimo że są małe, potrafią zawierać nawet kilkaset kalorii! Jednak co działa na zmniejszenie apetytu? Które produkty warto włączyć do diety, aby zahamować łaknienie?

15 produktów na zmniejszenie apetytu

Przygotowaliśmy listę naturalnych produktów, które pozwolą nam zmniejszyć uczucie głodu, co przyczyni się do szybszego zrzucenia nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Zapraszamy do zapoznania się naturalnymi sposobami na zahamowanie apetytu.

1. Jabłka

jabłka

Mówi się, że jedno jabłko dziennie pozwoli nam trzymać się z dala od lekarzy. I jest w tym sporo prawdy, ponieważ owoc ten zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Niestety jabłka nie są doceniane i nadal traktowane po macoszemu, a są to owoce niezwykle wartościowe! Jedno jabłko zawiera ok. 60 kalorii oraz solidną dawkę błonnika, który skutecznie tłumi apetyt oraz przyczynia się do wyeliminowana potrzeby podjadania.

Zamiast sięgać po batonika czy ciastko, lepiej wybrać jabłko, które jest źródłem pektyny. Jest rodzaj błonnika, który po zetknięciu z wodą pęcznieje, wypełnia żołądek oraz spowalnia jego opróżnianie. Ponadto pektyny redukują proces wchłaniania tłuszczów dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem oraz przyczyniają się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu.

Jabłko powinno być spożywane przed każdym posiłkiem, dzięki czemu zawarty w nim błonnik zacznie działać wypełniając żołądek i sprawi, że zjemy mniej.

2. Woda

woda

Woda to substancja, z której w głównej mierze składają się nasze organizmy. Wpływa na przebieg procesów metabolicznych oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wszystkich organów. Woda pozwala wypłukać nadmiar… wody z organizmu przeciwdziałając obrzmieniu kończyn dolnych. Ponadto przyczynia się do wyeliminowania ubocznych produktów przemiany materii.

Bez wody nie byłoby życia, dlatego tak ważne jest, by spożywać jej odpowiednią ilość. Dietetycy zalecają od 1,5 do nawet 3 litrów dziennie.  Musimy pamiętać, że w upalnie dni będziemy potrzebować jej znacznie więcej.

Warto przy tym pamiętać, że jeżeli w ciągu dnia wypijamy duże ilości kawy oraz herbaty, musimy zwiększyć spożycie wody, ponieważ kawa i herbata mają właściwości odwadniające. Dla zapominalskich przydatne okażą się aplikacje na smartfony, które przypominają o konieczności wypicia wody.

3. Zielona herbata

herbata zielona

Zielona herbata jest doskonałym sposobem na zmniejszenie uczucia głodu, dzięki czemu osoby odchudzające się powinny częściej po nią sięgać. Przede wszystkim zawiera ona dwa bardzo istotne związki: kofeinę oraz ketechiny.

Kofeina jest stymulantem, który dodaje energii, zwiększa naszą wytrzymałość oraz poprawia koncentrację. Dodatkowo wykazuje właściwości hamujące apetyt oraz przyczynia się do szybszego spalenia nadmiaru tkanki tłuszczowej. Z kolei katechiny przyspieszają tempo metabolizmu, usuwają nadmiar toksyn z organizmu oraz wspomagają odchudzanie.

Połączenie tych dwóch substancji w zielonej herbacie sprawia, że otrzymujemy niedrogi i skuteczny naturalny poskramiacz apetytu.

Powszechnie uznaje się, że zielona herbata wraz z innymi naturalnymi składaniami wspomagającymi utratę wagi, działa wydajniej. Niestety nie ma żadnych badań potwierdzających te doniesienia.

4. Gymnema sylvestre

Gymnema sylvestre

Gymnema sylvestre to roślina, która znajduje zastosowanie głównie jako naturalny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Okazało się także, że może ona przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów poprzez hamowanie apetytu.

Substancje zawarte w gymnema sylvestere blokują odczuwanie słodkiego smaku przez kubki smakowe. To jednak nie wszystko, ponieważ badania pokazują, że wyciąg z rośliny pozwala w naturalny sposób zmniejszyć apetyt nie tylko na produkty obfitujące w cukier.

Niektóre badania pokazują, że gymnema sylvestre przyczynia się do zahamowania wchłaniania tłuszczu dostarczanego do organizmu wraz z pożywieniem. Taka funkcja sprawia, że gymnema sylvestre ma wpływ na zrzucenie nadprogramowych kilogramów w sposób wielopłaszczyznowy.

5. Sprzężony kwas linolowy – CLA

sprzężony kwas linolowy CLA

Sprzężony kwas linolowy, lub – inaczej nazywany – CLA to tłuszcz występujący w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, przetwory mleczne oraz mięso. Składnik ten ma wpływ na zrzucenie zbędnej tkanki tłuszczowej. Dzieje się to za sprawą zwiększenia wydatkowania energii, nawet w czasie spoczynku.

Ponadto sprzężony kwas linolowy hamuje proces odkładania się trójglicerydów w komórkach tkanki tłuszczowej. Jego spożywanie prowadzi także to zwiększenia wykorzystania tłuszczu jako źródła energii.

CLA przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, blokuje proces jej magazynowania oraz oraz stymuluje rozpad komórek lipidowych. Ponadto sprzężony kwas linolowy wykazuje działanie zmniejszające apetyt oraz wywołujące uczucie sytości.

Badania pokazują, że CLA nawet w większych dawkach jest bezpieczne dla organizmu. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem.

6. Garcinia cambogia

garcinia cambogia

Zapewne wiele osób odchudzających się słyszało o cudownych właściwościach owoców garcinia cambogia. Zawierają one kwas hydroksycytrynowy, który wspomaga redukcję masy ciała.

Przeprowadzone badania sugerują, że kwas ten przyczynia się do zmniejszenia apetytu, oraz co za tym idzie, zmniejsza ilość przyjmowanego pokarmu.

Ponadto ekstrakt z owoców garcinia cambogia może mieć wpływ na podniesienie poziomu serotoniny oddziałującej na receptory wywołujące uczucie sytości.

Suplementy diety z dodatkiem kwasu hydroksycytrynowego mogą w nadmiarze powodować działania niepożądane np. bóle głowy oraz reakcje alergiczne, dlatego przyjmowanie tego typu produktów powinno być omówione z lekarzem.

7. Kawa

kawa

Pozytywną informacją dla wielbicieli kawy jest fakt, iż ten pobudzający napój ma wiele właściwości zdrowotnych. Wspomaga również odchudzanie.

Badania nad kawą wykazały, iż zawarta w kawie kofeina przyczynia się do przyspieszenia tempa spalania kalorii oraz wspomaga rozpad komórek lipidowych.

Dodatkowo kawa hamuje nadmierny apetyt, spowalnia proces opróżniania żołądka oraz eliminuje uczucie głodu.

Pijąc kawę nie możemy jednak zapominać o jej odwaniającym działaniu, dlatego sięgając po filiżankę tego napoju, należy dostarczyć organizmowi również odpowiednią ilość czystej, niegazowanej wody. Dodatkowo z kawą ostrożnie powinny się obchodzić osoby mające wysokie ciśnienie krwi.

Szczególnie warta uwagi jest kawa zielona. Zawiera duże ilości kwasu hydroksycytrynowego, określanego mianem silnego, naturalnego spalacza tłuszczu.

8. Yerba mate

yerba mate

Yerba mate podobnie jak kawa, znana jest ze swego działania podnoszącego poziom energii. Badania nad mate pokazały, że przyczynia się do zmniejszenia spożycia pokarmu, co z konsekwencji prowadzi do utraty masy ciała.

Dodatkowo mate hamuje apetyt oraz zwiększa poziom leptyny i glukagonu 1 (GLP-1). Jest to związek wytwarzany w jelitach. Odpowiada on za regulowanie apetytu. Z kolei funkcją leptyny jest sygnalizowanie, iż osiągnęliśmy uczucie sytości. Wynika z tego zatem, że wypijanie mate prowadzi do zmniejszenia odczuwania głodu.

Yerba mate jest bezpieczna i nie powinna wywoływać efektów ubocznych, ale podobnie jak kawa, nie powinna być spożywana przez osoby borykające się z wysokim ciśnieniem.

9. Jajka

jajka

Białko jaja to doskonały sposób na naturalne zmniejszenie apetytu. Do tego jest niskokaloryczne, bo w 100 g białka znajdziemy jedynie 45 kalorii. Białko kurzego jaja spożyte przed posiłkiem lub w jego trakcie, sprawi że żołądek szybciej odczuje uczucie sytości. Dodatkowo białko jest budulcem mięśni, co wyjaśnia, dlaczego sportowcy tak chętnie po ten składnik sięgają.

Warto zjadać jajka w całości, ponieważ są one źródłem wielu cennych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto włączenie białka do posiłku zapobiegnie utracie energii i zmęczeniu.

10. Migdały

migdały

Każdy z nas lubi czasem sięgnąć po garść ulubionych orzechów. Warto szczególną uwagę zwrócić na migdały, które są jednym z najzdrowszych i najbardziej naturalnych sposobów na poskromienie apetytu. W migdałach znajdziemy zdrowe tłuszcze, które mogą przyczynić się do szybszego odczuwania uczucia sytości. Należy jednak pamiętać, że migdałami nie można się objadać bez opamiętania. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 30 g.

Skuteczność migdałów w hamowaniu nadmiernego apetytu wynika z faktu, iż zawarty w nich jest błonnik rozpuszczalny, który przyczynia się do szybszego wypełnienia żołądka.

To jednak nie wszystko. Migdały wpływają na poprawę pracy serca, krążenia krwi oraz pozytywnie oddziałują na kondycję skóry.

11. Pieprz kajeński

pieprz kajeński

Każdy, kto zna się trochę na gotowaniu, z pewnością posiada w swojej kuchni pieprz kajeński. Z reguły używamy go w niewielkich ilościach, ponieważ charakteryzuje się ona wyjątkowo ostrym smakiem. Dodatkowo wywołuje on uczucie gorąca, co ma związek z podniesieniem temperatury ciała i stymulowaniem procesu termogenezy. Takie działanie pieprzu kajeńskiego sprawia, że zwiększa się wydatek kaloryczny.

Pieprz cayenne jest doskonałym sposobem na odchudzanie. Pomaga zahamować nadmierny apetyt, dzięki czemu stosując go, szybciej zrzucimy zbędne kilogramy.

Pieprz kajeński warto dodawać do potraw, jednak należy być ostrzonym, ponieważ ma bardzo ostry, charakterystyczny smak.

12. Cytryna

cytryna

Na samą myśl o cytrynie wiele osób zrobi kwaśną minę, ale warto ten owoc włączyć do diety, ponieważ pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy. Zawarty w owocu kwas cytrynowy przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. To z kolei sprawi, że nasz organizm przestanie magazynować zapasy tłuszczu i dłużej odczujemy sytość.

Cytryna zawiera także witaminę C, która wspiera odporność oraz w naturalny sposób przyczynia się do przestania odczuwania uczucia głodu.

Nie musimy jeść całych cytryn. Wystarczy, że będziemy wypijać wodę z sokiem z cytryny i np. imbirem na czczo zaraz po przebudzeniu. Gwarantuje to lepszy metabolizm oraz dawkę energii.

13. Grejpfrut

grejpfrut

Grejpfruty podobnie jak cytryny, to owoce, które pozwalają stłumić nadmierny apetyt. Duża zawartość witaminy C w owocu sprawi, że apetyt ulegnie obniżeniu. Grejpfrut ma także działanie obniżające poziom glukozy we krwi, dlatego warto po niego sięgnąć jeżeli mamy problem z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

14. Hoodia Gordonii

hoodia Gordonii

Hoodia Gordonii to roślina, która nie jest zbyt popularna w naszym kraju, ale doskonale radzi sobie ona z nadmiernym apetytem. Według niektórych badań ekstrakt z tej rośliny pozwala zrzucić nawet do 4 kg w ciągu zaledwie tygodnia. Hooda Gordonii dostępna jest w wielu formach np. tabletki na odchudzanie, plastry, spraye oraz krople wyszczuplające.

Wybierając jednak jakikolwiek suplement diety z dodatkiem ekstraktu z tej rośliny, powinniśmy kierować się marką. Niestety wiele produktów na odchudzanie jest niskiej jakości, co może spowodować brak efektów.

15. Glukomannan – błonnik z konjacu

błonnik z konjacu

Jednym ze sposobów na zmniejszenie potrzeby podjadania pomiędzy posiłkami oraz zrzucenie zbędnych kilogramów jest sięgnięcie po błonnik. Jednym z najlepszych naturalnych produktów w tej kategorii jest glukomannan – błonnik pozyskiwany z konjacu. Roślina ta wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji mąki oraz gąbek od mycia twarzy. Ale doskonale radzi sobie również jako wspomagacz kontroli apetytu.

Glukomannan po zjedzeniu wchłania spore ilości wody, dzięki czemu pęcznieje, nabiera żelowej konsystencji i zapewnia uczucie sytości na znacznie dłużej w porównaniu do innych błonników. Dzięki temu żołądek jest opróżniany o wiele później. Glukomannan sprawia, że nałożymy na talerz mniejszą porcję posiłku, szybciej staniemy się najedzeni, a to przyczyni się do szybszego zrzucenia masy ciała.

Badania przeprowadzone nad glukomannanem i jego wpływem na redukcję masy ciała wyglądają niezwykle obiecująco. 176 uczestnikom badania podawano suplementy diety zawierające błonnik z konjacu, natomiast część otrzymywała placebo. Ci, którzy otrzymywali glukomannan szybciej zrzucili zbędne kilogramy w porównaniu do osób, które stosowały placebo.

Ponadto okazało się także, że glukomannan przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania białek i tłuszczów oraz wywiera wpływ na prawidłowy skład mikroflory jelitowej. A także pomaga uregulować poziom cukru we krwi. Dodatkowo błonnik wykazuje pozytywny wpływ na zmniejszenie poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz zwiększenie tego „dobrego” HDL.

Glukomannan jest z reguły dobrze tolerowany, ale może prowadzić do niedrożności przełyku lub jelit, dlatego ważne jest, by zawsze popijać go dużą ilością wody. Zaleca się przyjmowanie ok. 1 grama błonnika dziennie na ok. pół godziny przed posiłkiem. Informacje na temat stosowania będą widoczne w instrukcji dołączonej przez producenta.

Podsumowanie

Dobrze zbilansowana dieta i bogata w składniki odżywcze potrafi szybko zaskoczyć ilością zrzuconych kilogramów. Korzystając z powyższych produktów, możemy mieć pewność, że nasz apetyt będzie zdecydowanie mniejszy.

Pamiętajmy jednak, że nie mogą one zastąpić zbilansowanej diety. Ponadto suplementy na odchudzanie nie są przeznaczone dla dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Zanim sięgniemy po jakikolwiek produkt, warto zapytać o radę lekarza.

Autor

Stale podnosimy swoje kompetencje i dostarczamy naszym czytelnikom rzetelne treści. Naszym fundamentalnym celem jest pomoc osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Przedstawiamy diety, rekomendujemy ćwiczenia, recenzujemy suplementy i sprawdzamy skuteczność domowych receptur.

Napisz komentarz