Ocet jabłkowy to produkt spożywczy, któremu przypisuje się multum właściwości pozytywnych dla zdrowia i urody, w tym pozytywny wpływ na odchudzanie. Czy faktycznie ocet jabłkowy działa na procesy redukcyjne? Czy i ile można schudnąć stosując ocet jabłkowy na odchudzanie?
Problemy z nadwagą dosięgają ogromu Polaków. Raporty wskazują, że problemy z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej to bolączka 53% kobiet i 68% mężczyzn mieszkających w Polsce. Co gorsze, skala zjawiska cały czas rośnie, a nadwagę i otyłość diagnozuje się u coraz większej ilości dzieci.
Nie dziwi zatem fakt, iż poszukujemy skutecznych rozwiązań, które mają nam pomóc w uzyskaniu lepszych wyników na wadze. Sięgamy po rozmaite diety, realizujemy plany treningowe i ochoczo korzystamy z suplementów. Częstokroć, procesy redukcyjne wspieramy także naturalnymi produktami spożywczymi, które rzekomo działają odchudzająco. Czy takie właściwości wykazuje ocet jabłkowy? Czy warto go stosować?
Co to jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy to produkt spożywczy stanowiący odmianę tradycyjnego (klasycznego) octu. Wytwarzany jest – jak sama nazwa wskazuje – na bazie jabłek podczas procesu fermentacji, za który odpowiedzialne są bakterie owocowe.
Octowi jabłkowemu przypisuje się szereg właściwości pro-zdrowotnych. Co ciekawe, ten bursztynowy, specyficznie pachnący roztwór nie jest jednak zbyt dobrym źródłem wartości odżywczych:
Wartości odżywcze w occie jabłkowym (na 100g) | |
Wartość energetyczna | 21 kcal |
Węglowodany | 0,93 g |
Tłuszcz | 0 g |
Białko | 0 g |
Witaminy | |
Witamina A | 0 μg |
Tiamina (B1) | 0 mg |
Ryboflawina (B2) | 0 mg |
Niacyna (B3) | 0 mg |
Witamina B6 | 0 mg |
Kwas foliowy (B9) | 0 μg |
Witamina B12 | 0 μg |
Witamina C | 0 mg |
Witamina E | 0 mg |
Witamina K | 0 μg |
Minerały | |
Wapń | 7 mg |
Żelazo | 0,20 mg |
5 mg | |
Fosfor | 8 mg |
Potas | 73 mg |
Sód | 5 mg |
Cynk | 0,04 mg |
Źródło: USDA Nutrient Database
Natomiast, w occie jabłkowym znajdziemy:
To właśnie te substancje odpowiadają za mnogość właściwości octu jabłkowego korzystnych dla zdrowia i urody. Ocet jabłkowy to produkt, który bardzo często pojawia się we wszelkiego rodzaju babcinych zestawieniach najlepszych domowych metod na odchudzanie. Trudno się temu dziwić, że w składzie octu jabłkowego znajdziemy substancje, które mogą mieć istotny wpływ na procesy redukcyjne. Jednocześnie, ocet z jabłek jest ogólnodostępny i stosunkowo tani. Co prawda, trudno o tym rozwiązaniu mówić jako kompleksowym. Ocet jabłkowy stanowi ogromne wsparcie dla procesów redukcyjnych, aczkolwiek samo jego spożywanie nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Aby kuracja octem była skuteczna, musi stanowić dodatek do diety redukcyjnej. Spektrum oddziaływania octu jabłkowego na organizm jest całkiem szerokie. To produkt, który: Oczywiście, powyższe zestawienie właściwości sugerujemy brać ze sporym dystansem. Wszak, picie octu jabłkowego nie spowoduje, że nagle tempo naszej redukcji będzie znacznie wyższe. Ocet jabłkowy jest skuteczny, aczkolwiek – nie stanowi vademecum na epidemię otyłości w XXI wieku. Warto przy tym zauważyć, że w Internecie (i nie tylko!) krąży wiele mitów, które mogą sugerować, że ocet jabłkowy jest praktycznym rozwiązaniem problemów z nadwagą. Pragniemy przestrzec przed naiwną wiarą w to, że ocet jabłkowy wystarczy, by schudnąć. Odchudzanie to proces zdecydowanie bardziej wymagający, który należy oprzeć na solidnych fundamentach, tj.: diecie oraz treningu redukcyjnym. Suplementacja – czy to w formie naturalnej (ocet jabłkowy), czy „komercyjnej” (gotowe produkty) stanowi tylko i wyłącznie asystę dla wyżej wymienionych procesów. Prawdą natomiast jest to, że: Ocet jabłkowy, to produkt spożywczy, który nie tylko możemy wykorzystać w celach redukcji wagi. Świadczy o tym chociażby 273 rekordów dla zapytania „ocet jabłkowy” na PubMedzie (baza badań naukowych). Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie w leczeniu: grzybicy, wszy, brodawek, infekcji uszu. Powszechnie wykorzystuje się również ocet jabłkowy do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów, ograniczenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia i miażdżycy. Nie wszystkie właściwości octu jabłkowego zostały jednak potwierdzone niezależnymi badaniami. Nie mniej jednak, wiara społeczna w ocet jabłkowy jest spora – szczególnie w gronie osób starszych, dla których ocet jabłkowy to pierwszy wybór przy wszelakich infekcjach bakteryjnych i wirusowych. W wielu źródłach przeczytać można również, że: antyoksydanty, które znajdziemy w occie jabłkowym to gwarancja opóźnienia procesu starzenia (niwelują wolne rodniki) oraz ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Biorąc powyższe pod uwagę, wdrożenie octu jabłkowego do diety redukcyjnej – zdaje się być naprawdę zasadne. Nie dość, że potęgujemy efekty redukcji, to na dodatek wspieramy zdrowie organizmu na kilku istotnych płaszczyznach. Uzupełnienie diety roztworem z octu jabłkowego może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i urody. Wysoka zawartość polifenoli, pektyn, aminokwasów i dobroczynnych kwasów sprawia, że ocet jabłkowy jest cenionym rozwiązaniem nie tylko na redukcję. W kontekście odchudzania trudno mówić o konkretnych wynikach (liczbach), jednakowoż – w wielu przypadkach stosowaniu octu jabłkowego jest jak najbardziej odczuwalne. Rzecz jasna, efektywność octu z jabłek na odchudzanie, zależy w głównej mierze od: Jednocześnie, należy zwrócić uwagę, że trudno spodziewać się, by efektywność octu jabłkowego była wyższa, aniżeli ma to miejsce w przypadku innych suplementów. Kluczową informacją dotyczącą stosowania octu jabłkowego na odchudzanie, jest to, że produkt ten należy rozcieńczać w wodzie. Pod żadnym pozorem, nie należy pić octu jabłkowego w czystej, nierozcieńczonej formie, gdyż może doprowadzić to do silnych podrażnień żołądka. Roztwór z octu jabłkowego przygotowuje się bardzo prosto: Ocet jabłkowy należy przyjmować rano (na czczo), przed obiadem oraz przed kolacją. Smak roztworu octu jabłkowego nie należy do najprzyjemniejszych (kwaśny, intensywny), aczkolwiek – w opinii wielu jest do zniesienia. Biorąc pod uwagę niską cenę octu jabłkowego (za butelkę dobrego octu zapłacimy kilka złotych), opinie na jego temat oraz korzyści dla zdrowia płynące z suplementacji, trudno na pytanie „czy warto?” odpowiedzieć inaczej, aniżeli po prostu: „TAK, warto!”. Jednakże, warto zdać sobie sprawę, że ocet jabłkowy to tylko i wyłącznie środek wspomagający procesy redukcyjne. Jego codzienne spożywanie musi iść w parze ze stosowaniem odpowiedniego jadłospisu redukcyjnego. W przeciwnym wypadku – korzyść ze stosowania kwaśnego, intensywnego w smaku octu z jabłek – będzie znikoma. Co więcej, trudno skonfrontować skuteczność octu jabłkowego z innymi suplementami diety (m.in. gotowymi preparatami). Mając jednak na uwadze, że w obecnych czasach dostępne są środki bazujące na co najmniej kilku substancjach aktywnych, trudno spodziewać się, by ocet jabłkowy gwarantował wyższą efektywność. Nie mniej, jego niska cena i świetna dostępność (ocet jabłkowy kupimy w każdym sklepie spożywczym) sprawiają, że jest to naprawdę ciekawa alternatywa dla często drogich suplementów diety.Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak działa?
Inne korzyści stosowania octu jabłkowego
Efekty stosowania octu jabłkowego
Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie?
Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy warto?
1 Komentarz
Pijemy z żoną każdego ranka na czczo roztwór z octu jabłkowego już od prawie roku. Raz na 2 tygodnie robimy tygodniowe przerwy, żeby sobie, za bardzo nim nie zaszkodzić i aby organizm się za bardzo nie przyzwyczaił.
Muszę przyznać, że od czasu stosowania tej metody widać efekty. To bardzo prosty i skuteczny sposób na szczupłą sylwetkę. Nie zapominajmy jednak o diecie i ruchu.