Moringa olejodajna to drzewo rosnące u podnóża Himalajów, coraz lepiej rozpoznawalne wśród miłośników zdrowego jedzenia. Ze względu na mnóstwo właściwości prozdrowotnych i zawartość witamin czy minerałów, jego liście, owoce i kwiaty zaliczane są do żywności typu „superfood”.
Co więcej, wielu specjalistów uznaje je za roślinę o wiele bardziej wartościową niż większość produktów, jakie spożywamy na co dzień, a coraz częściej stosuje się Moringę na odchudzanie.
Moringa, czyli drzewo długiego życia
Zanim przejdziemy do właściwości tej niezwykłej rośliny, dowiedzmy się o niej nieco więcej. Jak wspomnieliśmy we wstępie, Moringa rośnie u podnóża Himalajów, a konkretnie – w Pakistanie i północno-zachodnich Indiach. Do Europy sprowadzana jest również z innych krajów azjatyckich, a nawet z Afryki i Ameryki Południowej, gdzie jednak rośnie jej nieco mniej.
Moringa olejodajna (albo Moringa Oleifera) liczy łącznie 14 odmian, osiąga wysokość 10 metrów, a wykorzystywać można każdą jej część – kwiaty, korzenie, liście, owoce, a nawet korę! [1]
Wyjątkowe moringa: co ma w swoim składzie?
Moringa zyskuje coraz większą popularność na całym świecie z tego względu, że zawiera bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Często jest ich o wiele więcej niż w popularnych produktach, które spożywamy na co dzień. Roślina posiada np.:
- 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze;
- 4 razy więcej witaminy A niż marchew;
- 4 razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy;
- 17 razy więcej białka niż mleko,
- 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Co więcej, jest bardzo bogatym źródłem potasu, manganu, chromu i boru, zawiera wszystkie esencjonalne aminokwasy, a w jej składzie znajdziemy bardzo istotne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9. Dlatego też jej właściwości prozdrowotne są bardzo szerokie i zróżnicowane.
Jakie właściwości ma Moringa?
Tak ogromna ilość witamin i minerałów sprawia, że Moringa uznawana jest za „super żywność” i stosując ją w kuchni albo do codziennej pielęgnacji skóry (występuje też w kosmetykach), możemy liczyć na bardzo wiele korzyści. Oto kilka tych najważniejszych!
Zwiększanie odporności
Ze względu na dużą liczbę zawartych w składzie rośliny witamin, jest ona bardzo skutecznym sposobem na uniknięcie przeziębienia czy grypy. Jak wspomnieliśmy wcześniej – zawiera bardzo duże ilości witaminy C, A i E, które mają istotny wpływ na sprawność komórek odpornościowych. Moringa ma przy tym pozytywny wpływ na zmysł wzroku i słuchu, a także niweluje wolne rodniki. Warto stosować ją więc o każdej porze roku. [2]
Wsparcie działania wielu układów i narządów
Moringa to doskonałe wsparcie organizmu. Przede wszystkim wpływa ona pozytywnie na krążenie i przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, będąc doskonałym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego. Wspomaga również układ nerwowy, pracę mózgu, a także odtruwa wątrobę i oczyszcza organizm z różnego rodzaju toksyn oraz metali ciężkich.
Działanie przeciwzapalne
Duża zawartość minerałów i antyoksydantów sprawia, że roślina ma działanie antybakteryjne, skutecznie chroniąc np. przed gronkowcem złocistym. Co więcej – minimalizuje ryzyko wystąpienia stanów zapalnych dróg moczowych i przewodu pokarmowego, a także znacznie przyspiesza proces gojenia się ran.
Niwelowanie stresu
Stres oksydacyjny to problem wielu z nas, a dzięki Morindze można o wiele łatwiej sobie z nim poradzić. Za jego niwelowanie odpowiedzialny jest chrom, którego również tu nie brakuje – nie tylko obniża on napięcie, ale również poprawia nastrój, a nawet pomaga w walce z depresję.
Warto dodać, że roślina zawiera dużą ilość żelaza, dlatego jest polecana osobom zmagającym się z ciągłym zmęczeniem.
Minimalizowanie wystąpienia niektórych chorób
Dzięki regularnemu spożywaniu liści Moringi, masz możliwość zniwelowania ryzyka związanego z zachorowaniem – i to nie tylko na grypę. Jak się bowiem okazuje, roślina działa przeciwnowotworowo, chroni przed zawałami serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. [3]
Pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci
Moringa stosowana jest również w kosmetologii, bo dzięki rewelacyjnemu składowi nawilża i odżywia skórę, a także przywraca piękno twoim włosom. Co więcej – dzięki eliminowaniu wolnych rodników, roślina ta hamuje procesy starzenia się skóry i zapewnia jej jędrność oraz elastyczność.
Regeneracja mięśni
Moringa jest doskonałym sposobem na uskutecznienie treningu, ponieważ zawiera duże ilości białka. Dodawana do rozmaitych koktajli, pozwoli ci trenować bardziej intensywnie i zminimalizuje negatywne skutki wykonywanych ćwiczeń.
Dla osób regularnie ćwiczących albo mających problemy z kośćmi czy stawami dobrą wiadomością będzie to, że Moringa wzmacnia układ kostny – wynika to między innymi z zawartości dużej ilości manganu i wapnia.
Moringa na odchudzanie
Dzięki spożywaniu tej rośliny szybciej zregenerujesz mięśnie i będziesz mieć możliwość intensywniejszego trenowania. To jednak nie wszystko – Moringa wspiera proces odchudzania i pomoże ci w zredukowaniu tkanki tłuszczowej!
Odpowiada między innymi za lepszą przemianę materii i pracę układu pokarmowego. Dzięki temu polecana jest zarówno osobom trenującym, jak również prowadzącym siedzący tryb życia.
Lepsze przyswajanie składników odżywczych
I na koniec dodatkowa korzyść, związana ze spożywaniem Moringi – dodawana do różnego rodzaju potraw znacząco zwiększy przyswajalność wapnia i żelaza, co również będzie miało bardzo pozytywny wpływ na twoje zdrowie oraz samopoczucie. Oczywiście to nie wszystkie właściwości tej wspaniałej rośliny – jest ich o wiele więcej, dlatego też Moringa cieszy się w ostatnim czasie tak dużą popularnością.
W jakiej postaci można kupić Moringę?
Moringa występuje w kilku postaciach, sprawdzając się zarówno w kuchni, jak również będąc istotnym składnikiem niektórych kosmetyków.
Moringa w kuchni
W naszym kraju najczęściej występują sproszkowane liście Moringi, które można kupić w wielu miejscach – zarówno w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, jak również w Internecie. Jest to najpopularniejsza i najbardziej ekonomiczna forma tej rośliny, która zawiera najwięcej witamin oraz minerałów i którą skutecznie wykorzystasz w swojej kuchni. Jej smak przypomina nieco chrzan albo rzeżuchę, jednak jest na tyle subtelny, że będzie stanowić znakomity dodatek do wielu posiłków. Możesz zastosować ją w:
- koktajlach białkowych;
- zupach lub kremach;
- potrawach na bazie roślin strączkowych;
- kaszotto, owsiankach i kaszkach;
- jogurtach i szejkach;
- różnego rodzaju daniach na bazie warzyw, jak leczo,
- batatach czy ziemniakach, gdzie doskonale sprawdzi się jako posypka.
Warto dodać, że sproszkowana Moringa idealnie nadawać się będzie również do tworzenia zdrowych naparów. I choć smak takiego napoju może być nieco kontrowersyjny, wynagradzają to korzyści, jakie daje jego spożywanie.
Pamiętaj! W ciągu jednego dnia nie spożywaj więcej niż 3 gramy sproszkowanej Moringi!
Moringa w kosmetyce
W wielu sklepach kupisz również olej z Moringi – nie jest on przeznaczony do spożycia, ponieważ powstaje w celach pielęgnacyjnych. Z jego pomocą zadbasz o piękno swojej skóry oraz włosów. Ma przede wszystkim właściwości nawilżające i dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu bardzo szybko przywrócisz swojej skórze naturalne piękno, a także zadbasz o to, aby włosy nie były przesuszone i ponownie nabrały blasku. Olejek z Moringi jest również doskonały do masażu!
Przeciwwskazania do stosowania moringa
Choć liście, owoce i kwiaty cudownego drzewa są powszechnie polecane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, nie powinny korzystać z nich kobiety w ciąży. Wynika to z faktu, że zawarte w roślinie składniki mogą wywoływać niebezpieczne skurcze macicy, a nawet doprowadzić do poronienia. Poza tym wyjątkiem Moringa jest dostępna dla wszystkich.
Moringa – czy warto włączyć ją do codziennej diety?
Skoro wiesz już, jakie właściwości ma ta niezwykła roślina i w jakiej postaci można kupić Moringę, polecamy odwiedzić sklep ze zdrową żywnością i zainwestować te kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych. Moringa nie tylko będzie doskonałym uzupełnieniem twoich potraw, ale przede wszystkim stanie się sposobem na dobre samopoczucie, zdrowie i piękny wygląd. A w sytuacji, gdy zechcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, wykorzystaj Moringę na odchudzanie – jest w tym naprawdę skuteczna!
Źródła:
Moringa – Wikipedia.org
Al-Majali IS, Al-Oran SA, Hassuneh MR, et al. Immunomodulatory effect of Moringa peregrina leaves, ex vivo and in vivo study. Cent Eur J Immunol. 2017;42(3):231–238. doi:10.5114/ceji.2017.70964
Ganguly, Ranira & Hazra, Rimi & Ray, Kaushik & Guha, Debajani. (2005). Effect of Moringa Oleifera in Experimental Model of Alzheimer’s Disease : Role of Antioxidants. Annals of Neurosciences. 12. 33-36. 10.5214/ans.0972.7531.2005.12030.