Miód znany był już w czasach starożytnych, a o jego walorach wspominali nawet najwięksi greccy uczeni, tacy jak Hipokrates czy Pitagoras. Wynika to nie tylko z faktu, że żyjący w tamtych czasach ludzie nie znali cukru, ale przede wszystkim z prozdrowotnych właściwości tego cennego produktu, który może mieć korzystny wpływ nawet na… proces odchudzania. Z czego to wynika i czy rzeczywiście włączenie miodu do diety nie spowoduje przyrostu tkanki tłuszczowej?
Kaloryczność, ilość cukru i wartości odżywcze miodu
Aby odpowiedzieć sobie na pytanie zawarte w tytule, warto na samym wstępie poznać bliżej kaloryczność oraz wartości odżywcze miodu. W świadomości wielu osób wszystko to, co słodkie, musi być niezdrowe ze względu na wysoką zawartość cukru. Ma on niekorzystny wpływ na wagę, a jego nadmierne spożycie może doprowadzić do otyłości, a także rozwoju różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy choroby serca. Okazuje się jednak, że nie wszystkie słodkie wyroby, które zawierają cukier, muszą być niekorzystne dla zdrowia. Do tej grupy zaliczamy między innymi miód.
W jego składzie znajdują się przede wszystkim cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, które – w przeciwieństwie do sacharozy – są o wiele łatwiej i szybciej wchłaniane przez organizm. Ich obecność powoduje, że miód jest produktem kalorycznym – w jego 100 g znajduje się około 350 kcal, dlatego też powinien być spożywany w sposób racjonalny. Według dietetyków stanowi jednak o wiele lepszy składnik diety od cukru, który zawiera przede wszystkim sacharozę.
Co więcej, miód posiada wiele składników odżywczych, które są niezwykle cenne dla organizmu. Mowa tutaj między innymi o:
Miód w diecie: odchudza czy tuczy?
Czy w takim razie miód w diecie może wpłynąć pozytywnie na proces odchudzania, czy będzie wyłącznie tuczył? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, choć jego kaloryczność mogłaby wskazywać, że lepiej omijać go szerokim łukiem. Wiele zależy jednak od ilości spożywanego miodu. Jeżeli będzie go w twojej diecie niewiele i stanowić ma jedynie sposób na delikatne osłodzenie potraw czy napojów, nie masz się czego obawiać.
Tym bardziej, że zapewnia on większe uczucie sytości i zaspokaja potrzebę sięgnięcia po słodką, niezdrową przekąskę. Jego spożywanie wiąże się bowiem z niższym niż w przypadku cukru poziomem greliny, a więc hormonu głodu regulującego łaknienie. Co więcej, nawet jedna łyżka miodu zadziała jak zastrzyk energii, co może mieć szczególne znaczenie dla osób aktywnych. Pozwoli to zyskać większą chęć do ćwiczeń i tym samym szybciej spalić nadmiar glukozy, która dzięki temu nie odłoży się w organizmie.
Dlatego też warto stosować miód w racjonalnych ilościach. Dzięki temu sprawdzi się jako zamiennik zwykłego cukru – jest zdrowszy, daje więcej energii i uczucie sytości.
Właściwości zdrowotne miodu: nie tylko zamiennik cukru!
Wspomnieliśmy wcześniej o cennych składnikach odżywczych, które powodują, że miód może być nie tylko zamiennikiem cukru, ale również stałym elementem diety – posiada bowiem liczne właściwości prozdrowotne. Badania wykazały, że wykazuje on działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. [1] Jakie korzyści przyniesie ci jego regularne spożywanie?
Działanie bakteriobójcze
Nie bez przyczyny nasze babcie stosowały miód do łagodzenia objawów różnego rodzaju chorób. Dzięki zawartości wspomnianych wcześniej substancji antybiotycznych pozwala on skuteczniej eliminować infekcje górnych dróg oddechowych i kaszel, wspierając organizm między innymi podczas przeziębienia czy grypy. Jego działanie bakteriobójcze będzie również nieocenione w walce z gronkowcami i paciorkowcami, prątkami gruźlicy czy laseczkami wąglika.
Zwiększenie wydolności serca
W składzie miodu znajduje się acetylocholina, która – w połączeniu z potasem – ma bardzo korzystny wpływ na wydolność mięśnia sercowego. Dzięki niej zwiększa się ukrwienie dużych naczyń krwionośnych i następuje uspokojenie tętna. Zapewni to wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego, a także pomoże w walce z nadciśnieniem i zminimalizuje ryzyko gruźlicy.
Inne cenne właściwości
Dzięki cennym minerałom i witaminom miód wykazuje jeszcze wiele innych pozytywnych właściwości. Do tych najważniejszych zaliczamy:
- wspieranie w walce z wrzodami żołądka i biegunkami;
- przyspieszanie gojenia się ran;
- poprawianie stanu wątroby i dróg żółciowych;
- minimalizowanie ryzyka powstania bliznowców;
- redukowanie stresu i ułatwianie zasypiania;
- pobudzanie pracy mózgu
Pamiętaj – jeżeli chcesz, aby miód zapewniał ci wszystkie te korzyści, nie dodawaj go do gorącego napoju. Straci wtedy swoje cenne właściwości i w efekcie jego przewaga nad zwykłym cukrem zostanie znacznie zmniejszona.
Jaki miód wybrać przy odchudzaniu?
Chcąc włączyć do swojej diety odchudzającej miód, warto wybrać ten najlepszy jakościowo. Najkorzystniej będzie zakupić go bezpośrednio od pszczelarza, ponieważ zyskasz wtedy pewność, że jest w pełni naturalny i nie zawiera jakichkolwiek zbędnych dodatków.
Za najlepszy w procesie odchudzania uznawany jest miód wielokwiatowy, ponieważ posiada najmniej kalorii, a do tego cechuje się przyjemnym zapachem i łagodnym smakiem. Będzie nieocenionym wsparciem w trakcie przeziębienia, a także dla twojej wątroby.
Oczywiście spożywając odpowiednie ilości miodu, możesz postawić również na inne rodzaje tego cennego produktu. Jaki masz wybór? Dużą popularnością cieszą się między innymi:
- miód rzepakowy, który doskonale rozpuszcza się w wodzie;
- miód spadziowy, który polecany jest przy problemach z trawieniem;
- miód lipowy, idealny do walki z anginą i zapaleniem zatok;
- miód akacjowy, który pozwoli ci wzmocnić wyczerpany organizm;
- miód gryczany, który będzie szczególnie korzystny dla osób z anemią.
Wybór jest więc bardzo duży i pozostawiamy go tobie – niezależnie od tego, na który rodzaj tego wartościowego składnika diety postawisz, pozwoli ci on skutecznie wyeliminować biały cukier i wpłynie pozytywnie na stan twojego organizmu.
Źródła:
1. Saeed Samarghandian, Tahereh Farkhondeh, Fariborz Samini, 2017, Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research