Kasza manna jest chętnie spożywana zarówno przez dorosłych, jak i najmłodszych. Czy jednak stanowi produkt odpowiedni dla osób odchudzających się, czy też tuczy i lepiej wyeliminować ją z jadłospisu? W tym artykule poznasz odpowiedź na to pytanie, a także dowiesz się, jakie składniki odżywcze znajdują się w kaszy mannie i jak wpłyną na twoje zdrowie.
Kasza manna w diecie redukcyjnej
Kasza manna jest często stosowana w dietach redukcyjnych i wiele osób traktuje ją jako sposób na głód oraz dodatkową dawkę energii. Otrzymuje się ją w procesie wysokiego przemiału pszenicy, a prostota przygotowania i delikatny smak sprawiają, że świetnie sprawdza się w większości kuchni. Jest przy tym niedroga i powszechnie dostępna, dlatego też tak wiele osób się na nią decyduje.
Czy rzeczywiście będzie dobrym rozwiązaniem dla osób odchudzających się? Podstawową zasadą diety redukcyjnej jest ograniczenie produktów o wysokiej kaloryczności, które mogłyby zniweczyć starania o piękną sylwetkę. Kasza manna zawiera w 100 g około 360 kcal, jednak doskonale zaspokaja głód i jest lekkostrawna, a spożywana bez tłustych sosów czy dodatków może stanowić świetne uzupełnienie diety.
Dlaczego warto, aby w diecie znalazło się miejsce dla kasz?
Mówiąc o kaszach, nie sposób nie zwrócić uwagi na ich wartości odżywcze. To właśnie one w pierwszej kolejności decydują o tym, że warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie. Jakie korzyści mogą ci zapewnić?
Doskonałe źródło składników odżywczych
Kasze są bogatsze w składniki odżywcze niż ziemniaki, makarony czy ryż, dlatego też ich spożywanie jest zalecane także przez dietetyków. Stanowią przede wszystkim znakomite źródło węglowodanów złożonych, dostarczając organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii. Co więcej, niektóre z nich są korzystne dla cukrzyków, ponieważ nie powodują gwałtownych skoków insuliny.
To jednak nie wszystko. Produkty tego typu są dobrymi źródłami białka (zwłaszcza wtedy, gdy spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu czy jajek) oraz witamin i minerałów. W przypadku kaszy manny mówimy tu zwłaszcza o witaminach z grupy B, fosforze, żelazie i miedzi, które mają bardzo pozytywny wpływ na liczne procesy zachodzące w organizmie.
Wsparcie układu pokarmowego
Jak wspomnieliśmy wcześniej, kasza manna jest lekkostrawna, co również jest jej wielką zaletą. Doskonale sprawdzi się bowiem w diecie osób cierpiących z powodu różnego rodzaju problemów trawiennych albo chorób układu pokarmowego. Można bez obaw spożywać ją w przypadku:
- wrzodów żołądka;
- choroby wątroby;
- stanów zapalnych żołądka lub jelit.
Warto dodać, że również inne kasze są korzystne dla układu trawiennego, co wynika z zawartości nierozpuszczalnych frakcji błonnika. Dzięki temu oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu, usprawniając pracę jelit i pozwalając na łatwiejsze radzenie sobie z zaparciami.
Liczne właściwości prozdrowotne
Kasze są bogate w witaminy i minerały, dlatego wpływają pozytywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ich spożywanie poprawia pamięć i koncentrację, pozwala skuteczniej radzić sobie ze stresem, a nawet zwalczać anemię. Co więcej, znajdujące się w nich antyoksydanty pomagają w eliminowaniu wolnych rodników, a nawet zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.
Wsparcie dla diety odchudzającej
Na koniec to, co jest najważniejsze dla osób walczących o szczupłą sylwetkę – kasza, w tym manna, może być świetnym składnikiem diety redukcyjnej i stanowić sposób na zaspokojenie głodu. Musisz jednak spożywać ją w odpowiednich ilościach, ponieważ nadmiar – ze względu na dość wysoką kaloryczność – zniweczy twoje starania.
Kaloryczność i indeks glikemiczny kaszy manny
Jak wyglądają kaloryczność i indeks glikemiczny kaszy manny? Jej 100 g to około 360 kcal. W teorii jest to dużo, jednak warto zauważyć, że zawiera śladowe ilości tłuszczu (około 1,3 g), dlatego też może być stosowana w dietach odchudzających. Dzięki odpowiedniej ilości skrobi skutecznie wypełni żołądek i sprawi, że nie tylko szybko zaspokoisz głód, ale również nie będziesz odczuwać go przez kilka godzin. Oczywiście zalecamy spożywanie jej bez tłustych dodatków oraz w odpowiednich ilościach – tak, by optymalnie cię nasyciła, ale nie wpłynęła negatywnie na proces odchudzania.
Kasza manna ma średni indeks glikemiczny (60), co oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę powinny zastąpić ją innymi produktami, np. kaszą jęczmienną lub gryczaną.[1] Posiadają one bowiem niższy IG i dzięki temu nie wywołają niepożądanych skutków ubocznych.
Jak przygotować kaszę mannę, aby była zdrowa i dietetyczna?
Odpowiednio przygotowana kasza manna może być zdrowa i dietetyczna, doskonale sprawdzając się jako samodzielny posiłek. Co więcej, będzie sposobem na sycące i energetyczne śniadanie, zwłaszcza z odrobiną orzechów czy owoców. Może stanowić także idealny dodatek do mięs, warzyw czy sałatek albo sposób na zagęszczenie zup lub sosów. Jest również bardzo lubiana przez najmłodszych – pozwoli na przygotowanie smacznego deseru w postaci musu czy budyniu, zapewniając sporą dawkę energii i uczucie sytości.
Aby móc cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych kaszy manny, warto ugotować ją w wodzie. Jak zrobić to skutecznie? Wystarczy:
- zagotować w rondelku około 250 ml wody;
- do wrzątku wsypać 3 duże łyżki kaszy;
- gotować na małym ogniu przez 3 minuty (często mieszając);
- po zgęstnieniu kaszy odstawić do przestygnięcia.
Tak przygotowany produkt najlepiej podać z owocami, orzechami lub bakaliami albo spożyć bez żadnych dodatków. Kaszę gotować można także na mleku.
Podsumowanie: tuczy czy odchudza?
Kasza manna to produkt, który spożywany w racjonalnych ilościach nie tuczy. Oczywiście nie działa również odchudzająco (nie zawiera naturalnych składników wspomagających odchudzanie), jednak ze względu na skuteczne i długotrwałe zaspokajanie głodu może być znakomitym wsparciem w diecie. Co więcej, kasza jest niezwykle uniwersalna w zastosowaniu, a jej delikatny smak odpowiada zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeżeli więc chcesz znaleźć idealne zastępstwo dla ziemniaków czy makaronu – dołącz ją do swojego jadłospisu.
Źródła:
1. Dorota Różańska, Katarzyna Mikoś, Bożena Regulska-Ilow (2020) Assessment of the glycemic index of groats available on the Polish food market