Odchudzanie to proces złożony, często długotrwały i wymagający pewnych poświęceń. Droga do szczupłej sylwetki dla wielu osób okazuje się wyboista i zbyt kręta, by móc osiągnąć upragniony cel. Często poddajemy się już na starcie powielając niesprawdzone informacje na temat odchudzania. Jednak aby zrzucić zbędne kilogramy nie trzeba wylewać hektolitrów potu, nie trzeba sięgać po restrykcyjne i wyniszczające diety. Ani tym bardziej nie należy stosować głodówek, które przez wielu internetowych szamanów często określane są mianem „leczniczych”.

Wbrew wszelkiemu, co możemy przeczytać w Internecie, odchudzanie nie jest wcale takie trudne! Możemy zrzucić zbędne kilogramy nie wychodząc z domu i nie będziemy potrzebować do tego trenera personalnego!

Zapraszamy do zapoznania się z artykułem, który okaże się niezwykle istotnym drogowskazem na drodze do osiągnięcia pięknej i zgrabnej sylwetki. Dowiedz się jak zacząć odchudzanie i co zrobić, aby było one łatwe, względnie przyjemne i w pełni bezpieczne.

Zanim zaczniesz odchudzanie: dlaczego właściwie chcesz schudnąć?

Nasi czytelnicy często pytają nas jak szybko schudnąć i dlaczego stosując się do wielu zaleceń wciąż nie widzą efektów? Powodów może być kilka. Chcielibyśmy przedstawić główne grzechy, które prowadzą do nadwagi i otyłości oraz jak możemy ustrzec się od ich popełniania. Odpowiedz sobie na pytanie: dlaczego chcę schudnąć?

Motywacja jest istotnym elementem całego proces odchudzania. Musimy mieć świadomość, do czego dążymy. Wiele osób odchudza się przed ważnym wydarzeniem życiowym np. ślubem. Z kolei inni odchudzają się, ponieważ zbliża się okres wakacyjny i chcą bez wstydu pokazać się na plaży. Ilu ludzi, tyle powodów. Każdy powinien znaleźć swoją własną motywację do odchudzania.

Zanim zdecydujemy się podjąć wyzwanie, warto odpowiedzieć sobie na pytania:

  • Dlaczego chcę schudnąć?
  • Czy jestem zdolna do wyrzeczeń?
  • Czy mam w sobie na tyle samozaparcia, by wytrwać w postanowieniach?

Pamiętajmy – najważniejsze to być sobą! Można być szczęśliwym człowiekiem z nadwagą czy otyłością. Ale jak pokazują badania, posiadanie szczupłej sylwetki zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy, żylaków, problemów ze stawami oraz innych jednostek chorobowych.

Zrezygnuj z niezdrowych tłuszczów!

niezdrowe jedzenie

Przede wszystkim często liczymy na szybkie efekty odchudzania nie zwracając uwagi na sposób, w jaki się odżywiamy. Trudno jest utrzymać szczupłą sylwetkę pozbawioną tłuszczu, kiedy żywimy się wyłącznie śmieciowym jedzeniem.

W naszym menu główną rolę często odgrywają hamburgery, frytki, kiepskiej jakości pizza, dania gotowe wymagające jedynie odmrożenia czy podgrzania. Pełne są one niezdrowego tłuszczu, który nie pomoże nam zdobyć upragnionej sylwetki. Mimo że wiele osób zdaje sobie sprawę ze szkodliwości śmieciowego jedzenia, często sięga po typu pokarm. Dlaczego? Bo jest on smaczny. A wszystko dzięki dużej ilości cukru, soli, konserwantów oraz innych składników, których nasz organizm nie potrzebuje.

Jakie tłuszcze są zatem zdrowe? W naszym klimacie przede wszystkim warto docenić zimnotłoczony olej rzepakowy, który charakteryzuje się najlepszym stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Ponadto warto mieć w kuchni oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, kukurydziany, kokosowy czy winogronowy.

Zdrowe tłuszcze znajdziemy także w tłustych rybach, nasionach (słonecznik, mak, sezam), awokado oraz orzechach, które możemy przegryzać pomiędzy posiłkami zamiast słodkiej przekąski. Pamiętajmy jednak, że orzechy, jak i same oleje są dość kaloryczne, dlatego warto dawkować je rozsądnie. Paradoksalnie tłuszcz pozwala schudnąć, ale musi to być zdrowy tłuszcz.

Unikajmy smażenia, ale jeżeli już musimy, wybierzmy smalec z gęsi. Charakteryzuje się on wieloma walorami zdrowotnymi oraz poprawia smak dań.

Śniadanie jako kluczowy posiłek

śniadanie - kluczowy posiłek

Wiele osób często wychodzi z domu bez zjedzenia śniadania, a przecież jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Śniadanie powinno być obowiązkiem każdej osoby, która w perspektywie ma zrzucenie zbędnych kilogramów.

Dlaczego nie mamy nawyku jedzenia śniadań? Zazwyczaj wynika to ze zbyt późnego wstawania oraz porannego braku apetytu. Jedząc śniadanie zapewniamy sobie sytość oraz energię na dłuższy czas. Dzięki temu unikniemy podjadania w drodze do pracy, które zazwyczaj sprowadza się do sięgnięcia po słodką przekąskę.

Pamiętajmy, by śniadanie obfitowało w węglowodany, białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Doskonałym przykładem jest tutaj omlet z płatkami owsianymi i warzywami lub owsianka z dodatkiem nasion chia. Te małe, niepozorne nasionka są skarbnicą składników odżywczych i zaliczane są do super-foods – żywności uważanej za najzdrowszą na świecie.

Niskokaloryczna kolacja o właściwej porze

niskokaloryczna kolacja

Spożywanie od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia powinno być naszym nawykiem. Absolutnie nie powinniśmy chodzić głodni, ponieważ wtedy rośnie w nas ochota na zjedzenie czegokolwiek. Doświadczenie pokazuje, że w takiej sytuacji często sięgamy po wysokokaloryczne przekąski. Niestety podobnie wygląda sprawa z kolacją. Przez pół dnia nasz żołądek domaga się jedzenia i w końcu dostarczamy mu obfitą, kaloryczną kolację.

Najgorszej jest to, że często robimy to tuż przed pójściem spać. Organizm wtedy całą swą energię wykorzystuje na trawienie, a nie na regenerację. W efekcie nasz sen jest zakłócony, a rano budzimy się zmęczeni i opuchnięci. Pamiętajmy, że w trakcie snu tempo metabolizmu jest spowolnione, dlatego warto zjeść lekką kolacją na ok. 2-3 godziny przed snem, by organizm miał czas na jej trawienie.

Niestety problem spożywania zbyt kalorycznych kolacji przed pójściem spać dotyczy wielu ludzi. Co więcej, często wieczorem leżąc w łóżku przegryzamy coś lub konsumujemy solidny posiłek. Jeżeli zależy nam na efektywnym odchudzaniu, powinniśmy wyrobić sobie nawyk jedzenia energetycznych śniadań oraz niskokalorycznych kolacji.

O tym co jeść na kolację, a czego unikać przeczytasz w artykule: Czego nie jeść wieczorem (na kolację) podczas odchudzania?

Jedz mniej, ale częściej. Skutecznie działa na odchudzanie

czas spożywania posiłków

Przyjęło się, że powinniśmy zjadać minimum trzy posiłki każdego dnia – śniadanie, obiad i kolację. Tymczasem dietetycy zalecają 4, 5 a nawet 6 posiłków w ciągu dnia! Dzięki temu czujemy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek. Sprawdzi się tu powiedzenie „żeby schudnąć, trzeba jeść”.

Jedząc śniadanie o godzinie 8:00, obiad o 16:00, doprowadzamy do powstania długiej przerwy, podczas której organizm domaga się węglowodanów. Sprawia to, że w międzyczasie sięgamy po batonika, cukierka czy inny kaloryczny deser, który nie zaspokaja naszego głodu, a jedynie dostarcza pustych kalorii.

Błonnik pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy

siemie lniane - źródło błonnika

Błonnik to składnik pożywienia, który nie ulega wchłanianiu, ale jego rola w procesie odchudzania jest niebagatelna. Przyspiesza on proces trawienia, zmniejsza wchłanianie tłuszczów oraz węglowodanów, a także sprawia, że czujemy się sytość przez długi czas. Błonnik przyczynia się także do poprawy perystaltyki jelit, dzięki czemu pokarm szybciej pokonuje przewód pokarmowy. Dzięki temu możemy ustrzec się wzdęć i gazów. Stosując błonnik należy pamiętać o zwiększeniu spożycia wody.

Jaki błonnik na odchudzanie warto zastosować? Przede wszystkim wybierajmy ten najbardziej naturalny, który obecny jest w warzywach i owocach.

Można również wspomagać się błonnikiem z siemienia lnianego czy wspomnianych wcześniej nasion chia. Zawierają one także spore ilości białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Ponadto w nasionach tych obecne są takie pierwiastki jak wapń, magnez, fosfor, mangan, cynk oraz wiele więcej. Chia to idealny sposób na zmniejszenie apetytu oraz osiągnięcie uczucia sytości, a to jeden z ważnych kroków w efektywnym odchudzaniu.

Innym rodzajem błonnika, po który często sięgają osoby odchudzające się jest glukomannan. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się proszek pozyskiwany z korzenia rośliny Amorphophallus konjac. Glukomannan ma jedną bardzo istotną cechę – potrafi wchłonąć znaczne ilości wody. Producenci suplementów diety wykorzystali tę właściwość i stosują ten typ błonnika jako jeden ze składników tabletek na odchudzanie.d

Glukomannan dzięki higroskopijnym właściwościom zamienia się w żel, pęcznieje i znacznie zwiększa są objętość. Cecha ta sprawiła, że jest on wykorzystywany jako produkt zmniejszający apetyt. Wystarczy niewielka dawka tego błonnika zastosowana przed posiłkiem, by szybciej odczuć sytość i zmniejszyć potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami. W efekcie glukomannan sprawi, że będziemy dostarczać do organizmu mniej kalorii, a to przełoży się lepsze efekty odchudzania.

Z jakich innych powodów warto sięgnąć po glukomannan? Błonnik ten w czasie trawienia wchłania toksyny, ułatwia ich transport oraz sprawia, iż zostają wydalone. Działa niczym naturalna miotełka, która zbiera po drodze złogi oraz niestrawione resztki pokarmowe. Ponadto glukomannan może obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi.

O produktach, które pozwalają efektywniej pozbyć się zbędnych kilogramów przeczytasz w naszym dziale: zdrowa żywność.

Stosuj się do zaleceń dietetycznych

porada u dietetyka

Wiele osób odchudza się bez diety i to z bardzo dobrymi efektami. Niektórzy korzystają z gotowych diet znalezionych w internecie, a jeszcze inni stosują się do zaleceń dostarczanych przez profesjonalnych dietetyków.

Niestety często sięgamy po diety niedostosowane do naszych możliwości oraz warunków. Często liczymy, że niskokaloryczna dieta pozwoli nam szybko zrzucić zbędne kilogramy. Będąc na takiej diecie jemy zbyt mało, jesteśmy głodni, zmęczeni, a niekiedy miewamy nawet zachwiania równowagi. Z dietami nie ma żartów!

Ciągłe eksperymentowanie oraz zmienianie stylu odżywiania sprawia, że jesteśmy rozczarowani efektami, nie możemy schudnąć, a nawet jeśli uda nam się zrzucić zbędne kilogramy, szybko wracają one do nas z niemile widzianym efektem jojo.

Przejście na dietę warto skonsultować z lekarzem, najlepiej dietetykiem. Po przeprowadzeniu szczegółowej analizy ułoży on dietę uwzględniając nasze upodobania żywieniowe. Dzięki temu będziemy mogli chudnąć mądrze, zdrowo, stopniowo i bez efektu jojo.

Niestety Internet pełen jest porad, które nijak mają się do rzeczywistości. Dotyczy to również odchudzania. Często sięgamy po diety takie jak owsiankowa, cytrusowa, kapuściana czy wysokobiałkowa. Niestety ich nieumiejętne wykorzystanie może prowadzić do powstania niedoborów żywieniowych lub innych niedogodności.

Oczyść organizm z toksyn – zafunduj sobie zielony detoks!

zielone koktajle

Zielone koktajle, które stały się niezwykle popularne za sprawą amerykańskich celebrytów to doskonały sposób na oczyszczenie organizmu z ubocznych produktów przemiany materii oraz zrzucenie zbędnych kilogramów.

Zielony detoks to idea, która zakłada, że codziennie spożywamy koktajle przygotowane na bazie zielonych warzyw, owoców oraz wody. Efekty są naprawdę zaskakujące.

Jak zielony detoks wpływa na organizm?

  • Poprawia trawienie, eliminuje zaparcia oraz wzdęcia.
  • Przyspiesza proces spalania podskórnej tkanki tłuszczowej.
  • Zapobiega tworzeniu się nowych komórek tłuszczu.
  • Zmniejsza wchłanianie tłuszczów oraz węglowodanów.
  • Hamuje apetyt oraz potrzebę sięgania po przekąski.
  • Dodaje energii.
  • Polepsza samopoczucie.
  • Pozwala pozbyć się toksyn z organizmu.
  • Dostarcza organizmowi wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.
  • Przyczynia się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.

W zielonym detoksie pierwsze skrzypce odgrywają zielone i naturalne komponenty np. jarmuż, szpinak, spirulina, chlorella. To właśnie te składniki bogate są w chlorofil, który przyczynia się do odtrucia organizmu oraz wydalenia toksyn.

Jedz produkty, które pozwolą szybko schudnąć!

zdrowe produkty w diecie

Wiele osób zainteresowanych odchudzaniem pyta, co jeść żeby schudnąć? Ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź, bo każdy z nas ma inne upodobania i dieta powinna być dostosowana indywidualnie do potrzeb. Niemniej jednak istnieją produkty, które pozwolą szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Wystarczy, że będziemy sięgać po nie codziennie.

Przede wszystkim w diecie nie powinno zabraknąć warzyw, szczególnie tych zielonych, które zawierają chlorofil oraz wiele cennych składników odżywczych. Warzywa są także źródłem błonnika, który wspiera proces trawienia. Oprócz tego można stosować także błonnik w postaci nasion chia, siemienia lnianego czy glukomannanu. Wszystkie chwyty dozwolone, byle nie przesadzić z ilością.

Dieta powinna obfitować w białko. Można je dostarczyć organizmowi spożywając chude mięso z kurczaka, indyka, jajka, ryby, owoce morza. Białko jest budulcem mięśni. Powoduje, że po spożyciu posiłku dłużej odczuwamy sytość i nie mamy ochoty na podjadanie.

Nie bójmy się białek roślinnych, które obecne są w roślinach strączkowych. Soczewica, fasola, groch, ciecierzyca oraz soja powinny gościć na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Strączki zawierają wartościowe białko roślinne, które podobnie jak te pochodzenia zwierzęcego, zapewnia uczucie sytości przez znacznie dłuższy czas.

Warto sięgnąć również po orzechy, które są źródłem zdrowych tłuszczów oraz składników odżywczych. Pamiętajmy jednak, że w jedzeniu orzechów musimy znać umiar. Zbyt duża dzienna dawka sprawi, że zamiast schudnąć, nabierzemy dodatkowych kilogramów. Garść różnych orzechów dziennie w zupełności wystarczy.

Dlaczego warto jeść także produkty fermentowane, awokado, ziemniaki oraz cytrusy? Zajrzyj do działu porady, by przekonać się, jak te naturalny produkty wspomagają proces utraty zbędnych kilogramów.

Nawadniaj organizm

nawadnianie organizmu

Picie wody jest tak oczywistym nawykiem, że czasami… zapominamy się jej napić. Zamiast czystej niegazowanej wody częściej sięgamy po soki, kolorowe gazowane napoje oraz wody smakowe. Te napoje są smaczne, ale zawierają zbyt dużo cukru, który jest wrogiem odchudzania i nie pomoże nam pozbyć się zbędnych kilogramów.

Zamiast sięgać po kolejny pełen konserwantów napój, zdecydowanie lepiej jest wybrać czystą i niegazowaną wodę. Dlaczego? Woda jest składnikiem, z którego w głównej mierze zbudowany jest organizm ludzki. Jest zatem potrzebna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów.

Dzięki dostarczaniu optymalnych ilości wody, wspomożemy proces pozbywania się toksyn. Dodatkowo wypijanie szklanki wody przed posiłkiem pomoże nam napełnić żołądek, dzięki czemu szybciej odczujemy sytość.

Ponadto woda pozwala wypłukać z organizmu nadmiar… wody. W ten sposób wyeliminujemy opuchliznę oraz uczucie ciężkości nóg.

Korzystaj tylko i wyłącznie ze skutecznych, sprawdzonych tabletek na odchudzanie

tabletki wspomagające odchudzanie

Tabletki odchudzające to temat dyskusyjny. Wiele osób potwierdza ich działanie. Z kolei inni uważają, że suplementy diety na odchudzanie są nieskuteczne. Jaka jest prawda i kto ma rację?

Tabletki na odchudzanie są zarówno lepsze, jak i gorsze, o czym świadczą chociażby różne ceny.

Decydując się na dobre tabletki odchudzające przed zakupem powinniśmy dokładnie poznać ich skład. Jakość surowców wykorzystanych do produkcji oraz dawka składników to niezwykle ważne aspekty. Wybierając odchudzający suplement diety absolutnie nie powinniśmy kierować się ceną, bo niestety często niska cena idzie w parze z niską jakością.

Jakie składniki suplementów diety pomogą pozbyć się zbędnych kilogramów?

  • African mango – ekstrakt pozyskiwany z pestek afrykańskiego mango. Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza apetyt, obniża poziom cholesterolu LDL oraz przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn.
  • Garcinia cambogia – składnik, który znany jest ze swych właściwości hamujących apetyt. Dodatkowo stymuluje proces termogenezy, dzięki czemu organizm szybciej spala nadmiar kalorii.
  • Zielona kawa – odpowiada za przyspieszenie tempa metabolizmu oraz przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn. Zawiera cenny składnik – kwas chlorogenowy (CGA), który odpowiada za odchudzające właściwości zielonej kawy.
  • Pieprz kajeński – przyspiesza tempo spalania kalorii, hamuje nadmierny apetyt oraz stymuluje produkcję soków żołądkowych.
  • Cola nitida – wyciąg z tych orzechów przyczynia się do podwyższenia temperatury ciała, stymuluje proces termogenezy oraz zmniejsza apetyt.
  • Guarana – pobudza, poprawia koncentrację, stymuluje organizm do podejmowania większego wysiłku, zwiększa wytrzymałość.
  • Imbir – poprawia trawienie, wzmaga produkcję soków żołądkowych, przyspiesza tempo spalania kalorii.

To tylko niektóre z wielu składników, jednak te wymienione powyżej możemy najczęściej spotkać w produktach na odchudzanie.

Jeżeli chcesz być na bieżąco w temacie tabletek odchudzających oraz dowiedzieć się, jakie środki warto stosować, zajrzyj do działu: suplementy diety.

Nie zapomnij o ćwiczeniach na odchudzanie

ćwiczenia na odchudzanie

Odchudzanie dla leniwych? Coś takiego z pewnością nie istnieje, bo nie da się zrzucić zbędnych kilogramów leżąc na kanapie i zmieniając kanały pilotem od telewizora. Niestety taki styl życia nie prowadzi do utraty wagi. Co więcej, oglądając emocjonujące programy telewizyjne często pochłaniamy nadmiar pustych kalorii pod postacią niezdrowych przekąsek.

Pamiętajmy, że im mniej ruchu, tym mniejsze jest nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Leniwy tryb życia sprzyja tyciu. Dlatego jeżeli chcemy schudnąć, konieczne będzie znalezienie zajęcia, które pozwoli nam spalać kalorie i będzie dla nas przyjemne.

Jaki ruch będzie odpowiedni? Bieganie, jazda na rowerze, pływanie, jazda na rolkach, aerobik, nordic walking, zumba. A może jakieś ćwiczenia aerobowe dla domatoraorbitrek, bieżnia lub rower stacjonarny?

Podsumowanie

Odchudzanie to proces złożony. Aby odnieść sukces będziemy potrzebować motywacji, która pozwoli nam przezwyciężyć słabości i pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Aby wspomóc proces proces odchudzania, możemy sięgnąć po tabletki odchudzające. Jednak starajmy się wybierać suplementy o bogatym i bezpiecznym składzie. Przed zakupem warto sprawdzić, jakie są opinie o danym środku.

Chcąc zadbać o sylwetkę powinniśmy także zrezygnować z niezdrowych tłuszczów na rzecz tych dobrych, które produkowane są z rzepaku, oliwek, sezamu czy lnu. Warto także codziennie zjadać garść orzechów oraz awokado.

Sprawmy, by śniadanie było ucztą dla kubków smakowych, a nie przykrym obowiązkiem. Jedząc solidne, zdrowe śniadanie zapewnimy sobie dawkę energii oraz poprawimy tempo metabolizmu. Z kolei kolacja powinna być uboższa, ponieważ w trakcie snu organizm powinien zużywać energię na regenerację, a nie na trawienie.

Warto włączyć do diety błonnik. Najlepszym jego źródłem są oczywiście warzywa i owoce. W przypadku warzyw, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na te w kolorze zielonym. Zawierają one chlorofil, który przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn. Fundując sobie zielony detoks, sprawimy, że nasz organizm będzie pracował wydajniej.

Dobrym źródłem błonnika są również nasiona, orzechy oraz glukomannan pozyskiwany z konjacu. Nie zapominajmy o piciu wody, która usprawnia działanie błonnika, i która pomoże nam wypłukać z organizmu nadmiar toksyn, a dodatkowo poprawi metabolizm.

Stosując się do zasad wymienionych w naszym artykule sprawimy, że odchudzanie przestanie być skomplikowanym procesem. Wbrew obiegowej opinii nie potrzebujemy specjalnych diet (chyba, że cierpimy na jakąś chorobę), nie musimy korzystać z porad trenerów personalnych oraz nie musimy wydawać fortuny na poradniki o „cudownych dietach”. Kluczem do sukcesu jest zdrowy styl życia.

Autor

Stale podnosimy swoje kompetencje i dostarczamy naszym czytelnikom rzetelne treści. Naszym fundamentalnym celem jest pomoc osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Przedstawiamy diety, rekomendujemy ćwiczenia, recenzujemy suplementy i sprawdzamy skuteczność domowych receptur.

Napisz komentarz