Imbir to roślina, która znajduje zastosowanie nie tylko jako wyrazista przyprawa, ale także jako środek na odchudzanie. Czy włączenie imbiru do diety odchudzającej jest skuteczne? Czy imbir to dobre rozwiązanie na redukcję nadprogramowych kilogramów?
Oczywistym jest, że przyjmowanie nawet najsilniej oddziałujących na sylwetkę produktów, nie stanowi kompleksowego rozwiązania na odchudzanie. Imbir, podobnie jak inne naturalne suplementy – może stanowić doskonałe uzupełnienie diety redukcyjnej. Jego dobroczynne właściwości znane są od wieków.
Czym właściwie jest imbir?
Imbir to przyprawa korzenna, która wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale także (a może i przede wszystkim!) jako środek wspomagający zdrowie i urodę. Poddawana wielokrotnym badaniom i analizom roślina (ponad 1500 rekordów na PubMed.gov) to źródło wielu cennych witamin, minerałów i innych substancji.
Imbir to bylina, która obejmuje aż 144 gatunki – naturalnie występuje na obszarze południowo-wschodniej Azji. Jednakowoż, gatunek został wprowadzony (introdukowany) także m.in. w Australii, Afryce, Ameryce Środkowej oraz na Hawajach. Co ciekawe, w Europie pojawił się wieki temu – już Marco Polo (wenecki podróżnik, ur. 15.09.1254) opisywał tę orientalną przyprawę. W wielu źródłach, podaje się, że imbir to jedna z pierwszych korzennych przypraw przywiezionych na Stary Kontynent.
Imbir na odchudzanie – jak działa?
Imbir to przyprawa, o której mówi się, że ma niezliczone właściwości pro-zdrowotne. Wielu dostrzega w niej również vademecum na zbędne kilogramy. Czy słusznie? Czy stosowanie imbiru pozytywnie wpływa na procesy redukcyjne?
Surowy imbir, wbrew pozorom nie zawiera zbyt dużej ilości składników odżywczych:
Imbir lekarski – wartości odżywcze w 100g | |
Energia | 333 kJ (80 kcal) |
Węglowodany – w tym cukry proste – w tym błonnik | 17,77 g 1,7 g 2,0 g |
Tłuszcze | 0,75 g |
Białko | 1,82 g |
Witaminy | |
Tiamina (witamina B1) | 0,025 mg |
Ryboflawina (witamina B2) | 0,034 mg |
Niacyna (witamina B3) | 0,75 mg |
Kwas pantotenowy (witamina B5) | 0,203 mg |
Witamina B6 | 0,16 mg |
Kwas foliowy (witamina B9) | 11,00 μg |
Witamina C | 5,00 mg |
| 0,25 mg |
Minerały | |
Wapń | 16,00 mg |
Żelazo | 0,60 mg |
Magnez | 43,00 mg |
Mangan | 0,229 mg |
Fosfor | 34,00 mg |
Potas | 415,00 mg |
Sód | 13,00 mg |
Cynk | 0,34 mg |
Skąd zatem taki fenomen imbiru? Otóż imbir to źródło zingiberoli oraz olejków lotnych: gingeroli, zinferonu i shogaoli. To właśnie za sprawą tych substancji, imbir jest wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju.
Wpływ imbiru na odchudzanie był (i nadal jest!) przedmiotem wielu badań. Co prawda, trudno powiedzieć by zawsze były one jednoznaczne, jednakowoż – powszechna wiedza jest jasna: imbir doskonale wpływa na tempo przemiany materii. Nie ma absolutnie żadnych wątpliwości: imbir to przyprawa wspomagająca odchudzanie i stymulująca cały układ pokarmowy do znacznie wydajniejszej pracy.
Związki fenolowe: gingerole, zinferon i shogoali odpowiedzialne są za ostry smak przyprawy, co przyczynia się do wystąpienia termogenezy (zespół procesów fizjologicznych i metabolicznych oraz reakcji behawioralnych, których celem jest wytworzenie ciepła dla utrzymania stałej temperatury ciała). Co kluczowe – zjawisko termogenezy powstaje w wyniku spalania kalorii.
Jakby tego było mało, stosowanie imbiru to także sposób na zahamowanie nadmiernego apetytu. Otóż, działa regulująco na poziom leptyny (białko wydzielane przez adipocyty pełniące ważną rolę w regulacji pobierania pokarmu i gospodarki energetycznej organizmu).
Imbir to także doskonały produkt na wzmocnienie układu pokarmowego. Substancje zawarte w korzeniu imbiru lekarskiego wykazują właściwości rozkurczowe, łagodzące i pobudzające wydzielanie soków trawiennych. Prócz pozytywnego wpływu na trawienie pokarmu, imbir może stanowić wsparcie dla procesów detoksykacyjnych (oczyszczających organizm).
Reasumując, imbir może istotnie wpływać na procesy redukcyjne. Odchudzanie z imbirem to:
Biorąc powyższe pod uwagę, zasadnym zdaje się postawienie pytania: czy można oczekiwać czegokolwiek więcej? Nie da się ukryć, że imbir faktycznie może stanowić ogromne wsparcie dla osób podejmujących trudy redukcji zbędnych kilogramów. Przy czym, należy zdawać sobie sprawę, że nadal jest to produkt, który stanowi tylko (albo aż!) naturalne uzupełnienie jadłospisu redukcyjnego. Imbir to przyprawa korzenna, której skuteczność – co jasne – uwarunkowana jest stosowaniem diety odchudzającej i/lub ćwiczeń redukcyjnych. Nie jest to rozwiązanie, które samodzielnie rozprawi się z nadwagą/otyłością. Rzecz jasna, nawet bez wyżej wymienionych procesów redukcyjnych imbir może okazać się skuteczny, jednakowoż – efektywność będzie stała na znacznie niższym poziomie. Pełnię potencjału tej przyprawy wykorzystamy zatem tylko wtedy, gdy równolegle będziemy stosować inne procesy redukcyjne. Istnieje wiele różnych pomysłów (przepisów) na wykorzystanie imbiru na odchudzanie (i nie tylko!). Częstokroć sugeruje się łączyć imbir z innymi produktami: herbatą, cytryną, miodem i innymi. Jak zatem najlepiej wykorzystać imbir? Herbata imbirowa to jeden z najbardziej popularnych sposobów na wykorzystanie świeżego imbiru. Jej przygotowanie jest banalnie proste: Opcjonalnie, można wykorzystać również gotową przyprawę (imbir w proszku). Jednakowoż, takie rozwiązanie jest nieco mniej skuteczne. Co istotne, osoby dbające o linię nie muszą przejmować się kalorycznością imbiru – herbata z imbirem to około 10 kalorii (podana wartość nie uwzględnia cukru). Klasyczna herbata imbirowa na odchudzanie to tylko jedna z naprawdę wielu różnych możliwości. Z powodzeniem można wykorzystać także inne dodatki o dobroczynnych właściwościach, które nie tylko wzmocnią efektywność, ale także poprawią walory smakowe herbaty. Imbir doskonale komponuje się z: miodem, czosnkiem, cytryną, kurkumą oraz pieprzem cayenne. Dość powszechne zastosowanie znajduje również woda imbirowa. To napój, o którym trudno powiedzieć, że jest smaczny, aczkolwiek – brak walorów smakowych można „przełknąć” (dosłownie i w przenośni), wszak – jest to mikstura, co do której efektywności nie ma absolutnie żadnych wątpliwości. Wodę imbirową można przygotować na dwa różne sposoby. Pierwszy zakłada gotowanie plastrów imbiru w wodzie (3-4 plastry imbiru na 250 ml), drugi zaś – zalanie rozdrobnionego (startego lub przeciśniętego przez praskę) imbiru wodą i pozostawienie na kilkanaście minut. Wśród najpopularniejszych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie znajdziemy również mikstury bazujące na imbirze i kurkumie. Z uwagi na fakt, iż kurkuma to źródło kurkuminy (substancji wpływającej na aktywność metaboliczną w tłuszczach) – stanowi doskonałe uzupełnienie imbiru. Wodę z imbirem i kurkumą przygotowuje się bardzo podobnie do klasycznej wody imbirowej. Miksturę po prostu uzupełniamy o kurkumę w proszku lub świeżą (w plastrach – do gotowania, startą na tarce – na zimno). Woda z imbirem i kurkumą, podobnie jak woda imbirowa – nie zachwyca smakiem, aczkolwiek jest bardzo skuteczna. Dość ciekawą, aczkolwiek – równie niesmaczną propozycją jest skomponowanie imbiru z cynamonem i cytryną. Ten babciny przepis, co prawda nie jest tak popularny jak chociażby wyżej wymienione herbata imbirowa czy woda z imbirem i kurkumą. Natomiast, z całą pewnością – metoda ta nie ustępuje skutecznością. To zestawienie to nie tylko sposób na wsparcie procesów redukcyjnych, ale także receptura gwarantująca wzmocnienie odporności i eliminacji różnorakich infekcji. Napar z imbiru, cynamonu i cytryny przygotowuje się w następujący sposób: Stosowanie imbiru nie ogranicza się do tworzenia niezbyt smacznych mikstur. To przyprawa korzenna, którą jak najbardziej można wykorzystywać w wielu daniach. Warto jednak mieć na uwadze fakt, iż w wyniku obróbki termicznej – imbir traci część swoich właściwości, a co za tym idzie – staje się mniej efektywny. Co więcej, ze względu na intensywny smak, zwykle korzystamy z bardzo małej ilości imbiru, co sprawia, że dawka substancji aktywnych może być niedostateczna. Efekty stosowania imbiru są zależne od szeregu różnych czynników, między innymi: Proces redukcji składa się z wielu elementów i należy postrzegać go w sposób kompleksowy (całościowy). Trudno jednoznaczną odpowiedź na pytanie „ile można schudnąć” – wszak, imbirowe mikstury i suplementy z imbirem to tylko i wyłącznie element wspomagający. Imbir to przyprawa korzenna, która powszechnie uważana jest za zdrową i w pełni bezpieczną. Jednakowoż, należy zdawać sobie sprawę, że może silnie oddziaływać na układ pokarmowy, dlatego też osoby borykające się z jakimikolwiek problemami trawiennymi – powinny szczególnie uważać na stosowanie tego produktu. Co więcej, należy zdać sobie sprawę, że więcej, nie zawsze znaczy lepiej. Nie należy przekraczać zaleconych dawek. Imbir dostępny jest w kilku formach, tj.: Co istotne, każda z powyższych form znajdzie zastosowanie podczas redukcji. Trudno przy tym wskazywać – która z metod stosowania imbiru jest najlepsza. Świeży imbir na odchudzanie - ma to do siebie, że niekoniecznie wpisuje się w oczekiwania naszych kubków smakowych. Jest niezwykle intensywny i nawet w przypadku zastosowania innych dodatków – bardzo wyrazisty. Imbir w proszku – również jest bardzo intensywny w smaku, aczkolwiek – jego forma częściej sprzyja nieco bardziej „opornym”. Wszak, przełykanie startego imbiru w połączeniu z niezbyt atrakcyjnym smakiem – bywa więcej, niż trudne. Z kolei imbir w tabletkach – jest zdecydowanie najwygodniejszy w stosowaniu, ale przy tym – najmniej korzystny cenowo. Co prawda, w przypadku wielu gotowych suplementów wraz z imbirem otrzymujemy także inne substancje aktywne. Powoduje to, że taka forma stosowania jest jeszcze efektywniejsza.Jak stosować imbir na odchudzanie?
Herbata z imbirem na odchudzanie
Woda z imbirem na odchudzanie
Woda z imbirem i kurkumą na odchudzanie
Napar z imbiru, cynamonu i cytryny
Czy imbir stosowany w daniach przyniesie takie same korzyści?
Efekty stosowania imbiru, czyli ile można schudnąć?
Przeciwwskazania do stosowania imbiru – czy każdy może stosować imbir?
Imbir na odchudzanie: świeży, w proszku czy w tabletkach?
2 komentarze
Kiedyś nie przepadałam za smakiem imbiru. Był dla mnie zbyt intensywny. Sytuacja zmieniła się podczas ciąży. Piłam wywar z imbiru na mdłości, który polecam każdej przyszłej mamie, bo bardzo pomagał.
Po porodzie postanowiłam wykorzystać imbir do zrzucenia zbędnych kilogramów i także pomogło. Ogłaszam imbir przyjacielem każdej kobiety 🙂 A jażeli chodzi o odchudzanie u mnie najskuteczniej wypada napar z imbiru, cynamonu i cytryny jest przy tym bardzo pobudzający!
Wielu trenerów personalnych i dietetyków zaleca stosowanie imbiru i cynamonu w fazie redukcji tkanki tłuszczowej. Lecz z naciskiem na dietę. Koniecznie musi być ujemny bilans kaloryczny, wówczas redukcja tkanki tłuszczowej będzie szybsza i skuteczniejsza.