Diety pudełkowe stale zyskują na popularności. Firm oferujących catering dietetycznych przybywa – mówiąc kolokwialnie – jak grzybów po deszczu. Czy ten model żywieniowy jest taki dobry, jak kreują go marketerzy? Jakie są plusy i minusy diety pudełkowej?

Sukces to coś, do czego każdy dąży, a zarazem dla każdego będzie on znaczył coś innego. Sukcesem może być dobrze płatna, wymarzona praca. Sukces może też oznaczać zdobycie wykształcenia, wygranie dużych zawodów sportowych. Sukces to przede wszystkim spełnienie – siebie, marzeń, oczekiwań innych.

W dążeniu do jego osiągnięcia brakuje nam często czasu, w tym na tak podstawowe czynności jak przygotowanie posiłku. I w tym miejscu wchodzą cateringi dietetyczne, które całą sprawę załatwiają za nas. Dziś rozmawiamy o tym czym jest dieta pudełkowa.

Dieta pudełkowa diecie pudełkowej nie równa

Catering, zwany też dietą pudełkową, to zbawienie dla wszystkich zabieganych. Zyskuje coraz większą popularność w świecie wielkich korporacji i ludzi sukcesu. Bo przecież każdy chce o siebie zadbać, o swoje ciało, zjeść pełnowartościowy posiłek, a przy tym nie martwić się uciekającym czasem.

Ale zaraz, zaraz, czy dietą pudełkową nie możemy też nazwać naszych własnych posiłków, przygotowywanych skrupulatnie o świcie i pakowanych do plastikowych pudełek na klipsy? Oczywiście, że możemy, dlatego też w artykule rozdzielimy tę gotową dietę od naszej własnej.

Dla kogo catering dietetyczny?

dieta z pudełka

Na wstępie opowiemy o wersji „zrobimy to za Ciebie” czyli o cateringach dietetycznych. Swoją drogą wpisanie w wyszukiwarce hasła „dieta pudełkowa” niemal z marszu kieruje nas na strony cateringowe. Jakby nie można samemu sobie przygotować pudełka z jedzeniem. O zgrozo!

Catering jest przede wszystkim skierowany do osób, które:

  • Nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków – wymyślanie potraw, komponowanie ich w taki sposób, aby dostarczyć niezbędnych składników odżywczych wymaga sporo czasu, a na koniec trzeba to wszystko jeszcze ugotować. Catering jest zatem świetną alternatywą dla wszystkich, którzy na „stanie przy garach” zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić
  • Nie potrafią gotować – tajniki sztuki kulinarnej nie dla wszystkich stoją otworem i nie ma w tym nic złego
  • Szukają gotowych rozwiązań i inspiracji – jeśli jedyne śniadanie, jakie przychodzi Ci na myśl to jajecznica na boczku, być może zechcesz z dań cateringowych zaczerpnąć nieco pomysłów. Firmy oferują często różnorakie dania, inne na każdy dzień tygodnia (a nawet miesiąca)
  • Mają dużo pieniędzy – niestety koszt miesięcznego pakietu w firmach cateringowych wynosi od 1500 do nawet 3000 złotych. Dużo jak na jedną osobę, a przecież przy należytym gospodarowaniu możemy smacznie zjeść już za 300-400 złotych miesięcznie [1][2][3]

Dieta pudełkowa – korzyści z wyboru cateringu dietetycznego

catering dietetyczny

Gotowy pakiet zapewnia nam, o czym już wspomniałem, dużą oszczędność czasu i brak zmartwień związanych z gotowaniem. Zestaw pudełek zostanie nam dostarczony pod wskazany adres o wybranej porze, możemy go też odebrać osobiście po drodze do pracy/do szkoły.

Przygotowane dania są skomponowane w taki sposób, aby pokrywać wybraną kaloryczność i podaż makroskładników. Wybraną, bo do wyboru mamy kilka gotowych opcji: 1000 kalorii, 1200, 1500, 2000 i 2500 kcal, a nawet wersję „sport”, dostarczającą do 3500 kcal. Oczywiście możemy, przy współpracy z dietetykiem, który w większości firm cateringowych jest zatrudniony, zażyczyć sobie diety szytej na miarę, jednak koszty będą znacznie wyższe [1].

Cateringi oferują również diety specjalne: bezglutenowe, lekkostrawne, bezlaktozowe, cukrzycowe i inne. Ciężko mi jednak uwierzyć, że są kierowane do osób rzeczywiście chorych – wynikają raczej z własnego „widzimisię” klientów i panującej mody na diety eliminacyjne (mody zdecydowanie szkodliwej) [1].

Na diecie pudełkowej można także schudnąć. I nie jest to zasługa żadnych magicznych składników, a jedynie wprowadzenia zdrowych nawyków. Zamawiając catering jemy dokładnie tyle, ile sobie zażyczyliśmy (możemy wybrać opcję redukcyjną, czyli dostarczającą mniej energii niż rzeczywiście potrzebujemy), produkty są świeże i różnorodne. Ponadto jemy regularnie: od 3 do 5 posiłków.

Oczywiście możemy nie trzymać się reguł i zjeść wszystko rano i wieczorem. Jednak decyzja o zamówieniu cateringu podyktowana jest najczęściej chęcią zmiany własnych nawyków i chcemy, aby wszystko działało jak należy [3][4].

Catering może być również przydatny dla sportowców. Oczywiście opcje kierowane do nich są często poza naszym zasięgiem. Bazowanie na sprawdzonej firmie i produktach może być zbawienne przy podróżach do innych krajów, kiedy kosztowanie miejscowych specjałów może być co najmniej ryzykowne. Nawet firmy na miejscu będą bardziej bezpieczne, gdyż zazwyczaj biorą pod uwagę preferencje przyjezdnych [5].

Jeżeli brakuje Ci czasu, potrzebujesz gotowych rozwiązań, które pozwolą Ci zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, a dodatkowo dysponujesz całkiem sporym budżetem, to ta opcja jest dla Ciebie.

Domowa dieta pudełkowa: alternatywa dla drogich cateringów

Czas zatem przejść do sekcji zrób to sam. Dobrze wiemy, że kiedy robimy coś sami, własnoręcznie, to doceniamy to zdecydowanie bardziej. Nie inaczej jest w tym przypadku.

Zadanie wydaje się trudniejsze – sami musimy skomponować i ugotować naszą strawę. Oczywiście dietetyk nam w tym pomoże. Zdecydowana większość ludzi funkcjonuje w ten sposób: mam problem, udaję się na konsultację, otrzymuję dietę i się jej trzymam. Jest to też wersja tańsza. Do wspomnianego budżetu 400 zł dodajemy około 200-300 zł za wizytę dietetyczną i gotowy jadłospis na 2-4 tygodnie. To wciąż duża oszczędność, a ponadto zalet jest więcej.

Dlaczego własnoręczne = lepsze?

przygotowywanie diety pudełkowej

Po pierwsze jemy to, co naprawdę lubimy. W cateringu otrzymywane posiłki są często niespodzianką, a tutaj możemy wszystko ustalić z dietetykiem. Oczywiście w przypadku gotowych pudełek też możemy, ale cena będzie rosnąć i rosnąć. Tutaj wszystko zgłaszamy na konsultacjach, ponadto z czasem sami uczymy się, jaki produkt możemy zastąpić innym i w zależności od nastroju modyfikujemy potrawę [2].

Nauka to druga bardzo ważna zaleta. Otrzymując gotowe, zbilansowane potrawy nie uczymy się własnoręcznie ich przygotowywać. Kończy się to tym, że po zrezygnowaniu z cateringu wracamy do starych przyzwyczajeń i do starej masy ciała. Własnoręczne przygotowywanie posiłków uczy gospodarowania czasem, łączenia smaków, technik kulinarnych i innych przydatnych umiejętności, dzięki którym rola dietetyka ograniczy się z czasem tylko do wizyt kontrolnych.

Kolejnym atutem jest indywidualność diety. Znowu możemy za to zapłacić firmie i znowu koszty wzrosną. Poza tym możliwości cateringu są ograniczone i jeśli chcemy naprawdę zadbać o zdrowie, jadłospis od naszego dietetyka będzie lepszym rozwiązaniem. Na podstawie wyników badań tak dopracuje dietę, aby pokrywała zapotrzebowanie na konkretne składniki.

Ostatnia zaleta to bezpieczeństwo. Rzecz jasna możemy sprawdzić, czy dana firma pomyślnie przeszła kontrolę sanepidu i nie spodziewamy się, że oferują klientom niedobre produkty. Ale przygotowując posiłek samodzielnie sami dobieramy produkty i dbamy o należytą higienę podczas przygotowywania potraw.

Podsumowanie

Zarówno catering dietetyczny jak i domowa dieta pudełkowa są świetną opcją, aby uporządkować swój dzień, zjeść dobrze i regularnie, a do tego zgodnie z zapotrzebowaniem i w oparciu o różnorodne składniki. Taka zmiana, zwłaszcza gdy dotychczas jadło się przed wyjściem i po powrocie do domu, poprawi samopoczucie i stan organizmu, a do tego będzie sprzyjać odchudzaniu.

Catering świetnie sprawdzi się także w pojedyncze dni, okazjonalnie, gdy musimy być poza domem od rana do nocy i nie zdążymy nic przygotować. Jednak zdecydowanie lepszą opcją pod względem nauki zdrowych nawyków będzie ta, której poświęcamy więcej czasu i sami kontrolujemy większość rzeczy. Jak zwykło się mawiać, praktyka czyni mistrza i tak jest też tutaj. Warto się nieco natrudzić, aby sukces smakował lepiej i pozostał na dłużej.


Źródła:

  1. Porównywarka firm cateringowych [cateromarket.pl]
  2. Urban V. (2016). Catering dietetyczny – co na to dietetyk? [okiemdietetyka.pl] [Dostęp: 18.07.2019]
  3. Maj, A. (2016). „Dieta z pudełka”‒motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego. Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, (58), 165-175.
  4. Przechodzeń Ł. (2018). DIETA PUDEŁKOWA – CO JEŚĆ, JAK ŻYĆ, JAK SCHUDNĄĆ – ROZMOWA Z DIETETYKIEM. Artykuł ze strony roweroweporady.pl [Dostęp: 18.07.2019]
  5. Halson, S. L., Burke, L. M., & Pearce, J. (2019). Nutrition for travel: From jet lag to catering. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 29(2), 228-235.
Autor

Stale podnosimy swoje kompetencje i dostarczamy naszym czytelnikom rzetelne treści. Naszym fundamentalnym celem jest pomoc osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Przedstawiamy diety, rekomendujemy ćwiczenia, recenzujemy suplementy i sprawdzamy skuteczność domowych receptur.

Napisz komentarz