Dieta Atkinsa to jadłospis opracowany w latach 70. XX wieku przez amerykańskiego lekarza kardiologa – Roberta Atkinsa. To restrykcyjna dieta redukcyjna, wokół której pojawia się mnóstwo kontrowersji. Czy faktycznie jest skuteczna? Czy jej stosowanie jest w pełni bezpieczne dla organizmu?

Dieta redukcyjna to jeden z fundamentów odchudzania. To właśnie od metamorfozy sposobu odżywiania zdecydowana większość zaczyna walkę o zgrabną sylwetkę. Niekiedy decydujemy się tylko i wyłącznie na wprowadzenie drobnych korekt, innym razem sięgamy po indywidualnie przygotowane jadłospisy, a innym razem sięgamy po tzw. gotowce – tj. gotowe jadłospisy oparte na konkretnych zasadach odżywiania.

Jedną z popularniejszych gotowych diet redukcyjnych jest dieta dr Atkinsa. To komercyjny program dietetyczny, który sprawił, że Time umieścił amerykańskiego kardiologa w 10-tce najbardziej wpływowych osób w 2002 roku.

Co to jest dieta Atkinsa?

Dieta Atkinsa to niskowęglowodanowy program dietetyczny, w którym podstawą codziennego jadłospisu są tłuszcze oraz białka. Choć dr Atkins zmarł w 2003 roku, to jego jadłospis nadal cieszy się ogromną popularnością.

Co oczywiste, dieta Atkinsa szczególnie popularna jest nie tylko w Stanach Zjednoczonych – kraju, w którym urodził, mieszkał i leczył Robert Atkins – twórca diety. Zasięg diety jest globalny – z jadłospisu Atkinsa korzystają mieszkańcy każdego z kontynentów. Choć trzeba przyznać, że popularność tego sposobu żywienia na skutek nieprzychylnych tez nieco zmalała.

Dieta Atkinsa określana często – dietą gwiazd (stosuje/stosowało ją wiele celebrytów m.in.: Beyonce, Kim Kardashian), to rozwiązanie, o którym dzisiaj mówi się jako skutecznym, aczkolwiek pociągającym za sobą szereg reakcji niepożądanych. Ten program dietetyczny składa się z czterech etapów (faz).

Fazy diety Atkinsa

Ten program dietetyczny składa się z czterech etapów (faz):

Faza IFaza IIFaza IIIFaza IV

Faza I – zwana również fazą indukcji lub fazą wstępną. Faza I diety Atkinsa uznawana jest za zdecydowanie najbardziej restrykcyjną – z uwagi na fakt, iż podczas jej trwania należy ograniczyć ilość węglowodanów do 20 g (nie wliczając w to błonnika pokarmowego). Co więcej, węglowodany powinny w 80% pochodzić z gotowanych warzyw.

Podstawą diety Atkinsa powinno być białko. Nie ma jednak potrzeby szczególnego ograniczania dostarczania tłuszczów. Mięso można podawać zarówno ze skórą, jak i tłuszczem. Atkins w fazie I zaleca zwiększyć spożycie wody i herbatek (do których zamiast cukru można używać słodzików) do 8 szklanek dziennie. Istotnym elementem diety Atkinsa jest regularność. Kardiolog zaleca spożywać 3-5 posiłków dziennie (3 duże lub 5 małych), najlepiej w równych odstępach czasu – nie przekraczających 6 godzin. Dietę warto uzupełniać suplementami.

Celem fazy I jest przygotowanie organizmu do wykorzystania zjawiska ketozy – stanu, w którym do celów energetycznych wykorzystywane są ciała ketonowe pochodzące z utleniania wolnych kwasów tłuszczowych.

Faza II – to etap, w którym w dalszym ciągu celem jest utrata zbędnych kilogramów, z tymże – możemy zwiększyć ilość spożywanych węglowodanów. Zaleca się systematyczne zwiększanie podaży węglowodanów o około 5 gramów tygodniowo. Ma to na celu pozwolić ocenić ile węglowodanów możesz jeść jednocześnie tracąc na wadze.

Co ważne, faza II zakłada pozyskiwanie węglowodanów także z niektórych owoców (truskawki, maliny, jagody), nasion, orzechów oraz niektórych serów. Nadal jednak podstawę diety stanowi białko i tłuszcze.

Podobnie jak w przypadku pierwszej fazy – należy dbać o systematyczną konsumpcję oraz odpowiednie nawodnienie. Zaleca się również stosowanie suplementów diety.

Faza III – to etap, w którym można zwiększać podaż węglowodanów o 10 g tygodniowo, aż do osiągnięcia pułapu 100 g. Przy czym, w przypadku gdyby zaczęły pojawiać się problemy z nadmiernym apetytem i/lub utrzymaniem (utrwalaniem) wagi – należy zredukować ilość węglowodanów w diecie.

Co więcej, w fazie III diety Atkinsa, możemy dodatkowo spożywać: warzywa wysokoskrobiowe, rośliny strączkowe, owoce oraz zboża.

Faza IV – to etap, w którym prócz założeń dietetycznych z fazy III, należy wdrożyć plan treningowy uwzględniający niemal codzienną (zaleca się 5-6 sesji treningowych w tygodniu) aktywność fizyczną (minimum 30 minut ruchu). Co więcej, dr Atkins rekomenduje zmniejszenie podaży tłuszczów.

Czy dieta dr Atkinsa jest zdrowa? Kontrowersje wokół diet niskowęglowodanowych.

Dieta Atkinsa to sposób odżywiania, który budzi spore kontrowersje – zarówno wśród osób, które pragną schudnąć, jak i specjalistów (lekarzy, dietetyków, ekspertów ds. żywienia). Wszak, to metoda, która prowadzi do wystąpienia kwasicy ketonowej – choroby, sklasyfikowanej na liście ICD-10.

Warto jednak przy tym zauważyć, że według autora diety – Romana Atkinsa, zjawisko kwasicy ketonowej to pozytywny proces, który pozwal w zdrowy sposób schudnąć. Pytamy zatem: czy, aby schudnąć trzeba narażać organizm na występowanie chorób znajdujących się na liście ICD-10?

czy dieta atkinsa jest zdrowa

To jednak nie wszystko. Żywienie się zgodnie z zasadami proponowanymi przez amerykańskiego lekarza, sprawia, że organizm musi zmagać się z nadmierną podażą nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Konsekwencją tego mogą być problemy z układem naczyniowo-sercowym.

Idąc dalej warto zwrócić uwagę na fakt, iż w diecie Atkinsa mamy do czynienia z bardzo niską podażą błonnika, co z kolei może prowadzić do silnych zaburzeń. Przypomnijmy tylko, że błonnik przyczynia się między innymi do:

  • ograniczonego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów
  • regulacji poziomu ciśnienia we krwi
  • reguluje wypróżnienia
  • redukuje zaparcia i zapobiega biegunkom
  • rozwija korzystne dla zdrowia bakterie probiotyczne

Lista skutków ubocznych w przypadku stosowania diet niskowęglowodanowych jest znacznie dłuższa. Niewielka podaż węglowodanów może wywoływać szereg reakcji niepożądanych:

  • uczucie zmęczenia i ogólne osłabienie organizmu
  • bóle głowy
  • zaburzenia koncentracji i pamięci
  • nudności
  • brzydki zapach ciała
  • skurcze mięśniowe

Stosując dietę Atkinsa przez dłuższy okres, może dojść do jeszcze poważniejszych problemów: zaburzeń gastrycznych, niedoborów pokarmowych, wzrostu tętna, znacznego ograniczenia wydolności oraz poważnych zmian w mikroflorze jelit.

Zalety stosowania diety Atkinsa, czyli o plusach niskowęglowodanowej diety

zalety diety atkinsa

Popularność diety Atkinsa nie jest dziełem przypadku. Ogromne zainteresowanie tym jadłospisem, nie jest wynikiem działań marketingowych, a niewątpliwej skuteczności.

Stosowanie diety Atkinsa pozwala osiągnąć całkiem przyzwoite rezultaty. Według licznych opinii, można schudnąć nawet 3-4 kilogramy w ciągu jednego miesiąca stosowania diety. Co prawda, wielu ekspertów podkreśla, że nie jest to w żadnym stopniu związane z ograniczeniem węglowodanów, tylko wynika z ograniczonej kaloryki.

Ogromną zaletą tego rozwiązania jest również fakt, iż ten plan dietetyczny nie wyklucza spożywania produktów, które w lwiej części diet redukcyjnych są zakazane. Na diecie Atkinsa, nie ma problemu z jedzeniem jajecznicy na boczku czy stosowania wysokokalorycznych sosów.

Docenić również należy fakt, iż Atkins udostępnia kompletne rozwiązanie – szczegółowy program dietetyczny, który prowadzi nas przez cały okres redukcji.

Dla kogo przeznaczona jest dieta redukcyjna dr Atkinsa?

Dieta dr Atkinsa przeznaczona jest tylko i wyłącznie dla osób, które cieszą się pełnym zdrowiem. W przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych, tak restrykcyjny jadłospis stanowić może zagrożenie dla naszego organizmu.

Co więcej, dieta Atkinsa może być problemem dla osób aktywnych fizycznie. Brak węglowodanów w diecie oznacza bowiem znacznie gorszą wydolność oraz towarzyszące uczucie osłabienia i bezustanne zmęczenie. Oczywiście, do tak niskiej podaży węglowodanów można się przyzwyczaić, aczkolwiek tu rodzi się pytanie – czy aby na pewno dieta ta warta jest uwagi?

Dieta Atkinsa – przykładowy jadłospis i przepisy

jadłospis diety atkinsa

Jadłospis Atkinsa to restrykcyjny plan żywieniowy, który w zależności od faz – może być modyfikowany. Poniżej przedstawiamy przykładowe programy dietetyczne dla czterech faz diety Atkinsa.

Jadłospis diety Atkinsa – faza I

ŚniadanieOmlet z pieczarkami
II ŚniadanieRosół z kury (bez makaronu)
ObiadGrillowany łosoś z gotowanymi warzywami: brokułem i marchewką
PodwieczorekRolada z łososia nadziewana twarożkiem
KolacjaPierś grillowana z cukinią i dipem czosnkowym

Jadłospis diety Atkinsa – faza II

ŚniadanieJajecznica z cebulą na boczku
II ŚniadanieSałatka z kurczaka z fetą, pomidorami, sałatą i orzechami
ObiadGrillowany stek z gotowanymi warzywami: kalafiorem i marchewką
PodwieczorekGalaretka z bitą śmietaną
KolacjaSałatka z krewetek i gotowanych warzyw

Jadłospis diety Atkinsa – faza III i IV

ŚniadanieOmlet z szynką i pomidorami
II ŚniadanieRosół z kury (bez makaronu)
ObiadBurger na sałacie (bez pieczywa) z sosem, pomidorem, ogórkiem i serem
PodwieczorekBaton wysokobiałkowy (dla sportowców)
KolacjaSałatka z kurczaka i twarożku

Czy warto korzystać z diety Atkinsa?

Program dietetyczny Atkinsa, choć przez wielu przedstawiany był swojego czasu jako rewolucja w odchudzaniu, nie jest niczym więcej niż klasyczną dietą niskowęglowodanową obarczoną konkretnymi restrykcjami.

Moda na odchudzanie się według wytycznych amerykańskiego kardiologa – nie jest co prawda już tak duża, jak miało to miejsce na samym początku XXI wieku, aczkolwiek – nadal wiele osób sięga po to rozwiązanie dietetyczne. Czy słusznie? Czy warto korzystać z tej diety?

Biorąc pod uwagę zagrożenia wynikające ze stosowania tak restrykcyjnego jadłospisu, odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Diety Atkinsa z całą pewnością nie można określić mianem zdrowej, pełnowartościowej i zbilansowanej. Owszem, przyniesie korzyść w postaci zgubionych nadprogramowych kilogramów, ale może przy tym spowodować szereg innych, niepożądanych reakcji.

Autor

Stale podnosimy swoje kompetencje i dostarczamy naszym czytelnikom rzetelne treści. Naszym fundamentalnym celem jest pomoc osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Przedstawiamy diety, rekomendujemy ćwiczenia, recenzujemy suplementy i sprawdzamy skuteczność domowych receptur.

Napisz komentarz