Czy daktyle tuczą? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób poszukujących odpowiedniego zastępstwa dla niezdrowych przekąsek. Jak się okazuje, owoce te mogą stanowić ciekawą alternatywę – z jednej strony są smaczne i pozwalają zaspokoić głód na słodkości, a z drugiej są o wiele mniej kaloryczne. Sprawdźmy, jak regularne spożywanie daktyli wpływa na wagę i jakie mają one wartości odżywcze.

Daktyle a odchudzanie: tuczą czy odchudzają?

Już na samym wstępie zastanówmy się nad tym, czy daktyle tuczą, czy jednak mogą pozytywnie wpływać na proces odchudzania. Odpowiedź wbrew pozorom nie jest taka prosta i należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

Chęć sięgnięcia po słodkie przekąski towarzyszy każdemu z nas. Wynika to najczęściej ze spadku poziomu glukozy we krwi i nie jest zazwyczaj niepożądanym objawem. Jednak zbyt częsta ochota na cukier może doprowadzić nie tylko do znacznego przyrostu tkanki tłuszczowej, ale również poważnych chorób metabolicznych. Dlatego też warto znaleźć alternatywę dla słodkich batonów czy czekolady – jedną z nich stanowią bez wątpienia daktyle.

Są to słodkie owoce, które można spożywać zarówno na surowo, jak też po przetworzeniu. Cieszą się sporą popularnością, bo pełnią rolę przekąski, a także doskonale sprawdzają się jako składnik deserów, ciast czy sałatek. Zaspokajają również zapotrzebowanie organizmu na cukier, ponieważ składają się z niego w aż 50 procentach. Czy to oznacza, że tuczą i nie sprawdzą się w diecie odchudzającej?

Wręcz przeciwnie! Daktyle zawierają bowiem bardzo dużo błonnika pokarmowego, który jest powszechnie znany wśród osób dbających o linię. Jest on niezwykle istotnym elementem diet – nie tylko tych odchudzających. Wynika to przede wszystkim z tego, że daje długotrwałe uczucie sytości. Błonnik, który trafi do żołądka, wchłania wodę i pęcznieje, zmniejszając tym samym ryzyko podjadania. A to krok do zrzucenia zbędnych kilogramów.

To jednak nie wszystko. Błonnik, który znajduje się w daktylach, daje również wiele innych korzyści:

  • stabilizuje poziom cukru we krwi i zmniejsza wahania wydzielania insuliny, w efekcie czego ma pozytywny wpływ na zdrowie i powoduje, że w twoim organizmie magazynowane będą mniejsze ilości tłuszczu;
  • spowalnia wchłanianie tłuszczu, co ma bardzo korzystny wpływ na wagę i pomaga w odchudzaniu – zwłaszcza w przypadku osób z nadwagą oraz otyłych;
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, co znacząco obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia;
  • pobudza perystaltykę jelit i powoduje, że wypróżnienia stają się o wiele bardziej regularne, co również może mieć wpływ na wagę;
  • wspiera zdrowe bakterie, przyczyniając się tym samym do tworzenia o wiele bardziej przyjaznego środowiska w jelitach.

Warto dodać, że daktyle są nie tylko bogatym źródłem błonnika, ale również innych wartościowych składników odżywczych, o których powiemy nieco później. Dzięki temu mogą nie tylko stanowić alternatywę dla niezdrowych przekąsek i zwiększać skuteczność procesu odchudzania, ale także mieć bardzo pozytywny wpływ na stan twojego organizmu.

Oczywiście należy pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość cukrów daktyle nie mogą być spożywane w nadmiernych ilościach. Osoby, które znajdują się na diecie i chcą szybko zrzucić zbędne kilogramy, powinny ograniczyć się do 2-3 średniej wielkości owoców dziennie.

Daktyle świeże, a daktyle suszone

świeże i suszone daktyle

Jak wspomnieliśmy wcześniej, daktyle można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. W sklepach znajdziesz więc świeże oraz suszone owoce – czym się różnią i które będą dla ciebie korzystniejsze?

Daktyle świeże występują w trzech wariantach – możesz zakupić owoce miękkie, półmiękkie i suche. Te pierwsze zawierają najwięcej wilgoci i są najbardziej soczyste, dzięki czemu najlepiej smakują na surowo. Suche, w których znajduje się o wiele mniej wody, często mylone są z daktylami suszonymi, a ich największą zaletą jest dłuższy czas przydatności do spożycia.

Niezależnie od wybranego wariantu, świeże owoce będą korzystniejsze dla osób odchudzających się, ponieważ są mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny. Posiadają przy tym dużo witaminy C.

Czy to oznacza, że powinno się zrezygnować z suszonych owoców? Nie do końca – choć posiadają one więcej kalorii, mają przy tym dłuższy okres przydatności do spożycia, a do tego stanowią lepsze źródło wapnia i żelaza. To jednak nie wszystko. Dzięki wyższej kaloryczności skuteczniej zaspokajają głód, w związku z czym mogą stanowić o wiele zdrowszą alternatywę dla innych słodkich przekąsek.

Poza tym pod względem zawartości składników odżywczych daktyle świeże i suszone nie różnią się tak bardzo. Posiadają bardzo podobne ilości błonnika, a także białka i tłuszczu, dlatego też wybór konkretnego wariantu jest kwestią indywidualną. Bez względu na podjętą decyzję, pamiętaj o spożywaniu daktyli w odpowiednich ilościach.

Ile kalorii mają daktyle?

Kaloryczność daktyli uzależniona jest od tego, który wariant wybierzesz. 100 g świeżych owoców ma około 140-150 kcal, zaś suszonych – 270-280 kcal. Różnica jest więc zauważalna, jednak wciąż mówimy o stosunkowo niewielkiej liczbie kalorii, zwłaszcza w kontekście cennych właściwości daktyli.

Jedno 100-gramowe opakowanie suszonych owoców może mieć dwukrotnie mniej kcal niż jeden batonik – dlatego też jest to rozwiązanie tak bardzo polecane przez dietetyków.

Wartości odżywcze daktyli świeżych i suszonych

Jak wspomnieliśmy wcześniej, różnice między daktylami świeżymi a suszonymi ograniczają się przede wszystkim do zawartości witaminy C, wapnia i magnezu. Są one jednak na tyle małe, że nie powinny mieć decydującego wpływu na twój wybór.

Daktyle, niezależnie od formy, zawierają więc około:

  • 1,8 g białka;
  • 0,15 g tłuszczy;
  • 63 g cukrów;
  • 8,7 g błonnika pokarmowego;
  • 650 mg potasu.

To jednak nie wszystko. Daktyle są bogatym źródłem antyoksydantów, które minimalizują ryzyko wystąpienia wielu chorób, chronią wątrobę, spowalniają procesy starzenia oraz wpływają pozytywnie na wygląd skóry. Co więcej, badania wykazały, że daktyle wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, stanowiąc duże wsparcie dla zdrowia.[1]

Kto powinien wystrzegać się daktyli, a kto powinien po nie sięgnąć?

Po daktyle powinny sięgnąć osoby, które znajdują się na diecie odchudzającej i poszukują alternatyw dla niezdrowych przekąsek. Zapewnią uczucie sytości, skutecznie zaspokoją ochotę na cukier i wpłyną pozytywnie na stan zdrowia. Co więcej, polecane są one również osobom zmagającym się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, a także z nadkwasotą. Dzięki temu, że stanowią znakomite źródło energii mogą być także wsparciem dla sportowców.

Choć daktyle są owocami niezwykle wartościowymi, istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania. Kogo dotyczą? Przede wszystkim chorych na cukrzycę, ponieważ posiadają wysoki indeks glikemiczny, a także osób, które zmagają się z nieżytem żołądka, wzdęciami czy migreną.


Źródła:

1. Arshad H Rahmani, Salah M Aly, Habeeb Ali, Ali Y Babiker, Sauda Srikar, Amjad A khan, 2014, Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity

Autor

Stale podnosimy swoje kompetencje i dostarczamy naszym czytelnikom rzetelne treści. Naszym fundamentalnym celem jest pomoc osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Przedstawiamy diety, rekomendujemy ćwiczenia, recenzujemy suplementy i sprawdzamy skuteczność domowych receptur.

Napisz komentarz